„Свети Николай" не се отъждествява с името на България

„Свети Николай" не се отъждествява с името на България
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.

 

 


Според доклад на ООН бизнесът на транснационалната организирана престъпност е на стойност над 700 милиарда евро годишно.

Сумата е равна на 1,5% от глобалния Брутен вътрешен продукт и на 7% от световния износ. Най-печеливш е трафикът на наркотици – върти всяка година повече от 260 милиарда евро.

Докладът сочи, че организираната престъпност е във всички държави на планетата.

На този фон не прави впечатление фактът, че нощната операция на 80 км от южното испанско пристанище Кадис, завърши със залавянето на три тона кокаин (пазарна стойност над 100 милиона евро), собственост на колумбийския картел Велес, превозван от български кораб с български екипаж и е трябвало да бъде доставен в Мадрид от структурата на утвърдени испански трафиканти от автономна област Галисия. Международно престъпно сътрудничество в действие.

Не може да се подмине и обстоятелството, че подготвяният осем месеца удар срещу наркотрафикантите беше осъществен от специализиран испански полицейски отряд със съдействието на български и италиански колеги. Международно сътрудничество в противодействието.

...Будят недоразумение думите на премиера Бойко Борисов във Варна: „Съжалявам, че отново български моряци са задържани... Нямаше как да кажем на моряците: Бягайте от кораба, защото ще го хванем". Генералът допълнил, че щяло да бъде „много трудно правосъдието да отсъди кой е забъркан и кой не е".

Горките моряци! Като че ли капитанът сам е пренасял от друг плавателен съд някъде в Карибите 25-килограмовите импрегнирани денкове с кокаин в трюма на „Свети Николай" и навярно пак сам щял да ги прехвърля в чакащите го лодки край бреговете на Галисия.

Колкото и да му е трудно на премиера да отсъди „кой е забъркан и кой не", убеден съм, че единственият абсолютно невинен в това едномесечно морско пътешествие на „Свети Николай" е корабният котарак.

Друг е въпросът за степента на вината на моряците, които вероятно също не са имунизирани от вируса на „голямата и бърза печалба".

Това са разсъждения от „българската камбанария". В испанските медии се набляга на друго: взаимодействието между европейските и световните органи в борбата срещу организираната престъпност.

Абсолютно всички подчертават, че тази операция е извършена в сътрудничество и с българската полиция. Съобщава се и за двамата арестувани у нас, които изглежда са пряко свързани със случая.

...Преди няколко месеца интервюирах доц. д-р Веселин Бориславов Вучков – заместник-министър на вътрешните работи.

Той ми каза, че полицейското сътрудничество между България и Испания е на „изключително високо ниво – оперативно и образователно", че „макар с известна първоначална съпротива, у нас се прилага организационната структура на испанската Национална полиция".

Разбира се Вучков отклони поканата да спомене някои конкретни съвместни операции, но останах с впечатление, че не са малко. Вучков многозначително наблегна на факта, че Министерството на вътрешните работи има свой официален представител към българското посолство в Мадрид.

...За разлика от изпълнените с национален мазохизъм коментари в българското интернет пространство („където има далавера, там са замесени и българи"), в иберийската държава са наясно, че организираната международна престъпност няма родина.

След като генералният директор на испанската полиция свика пресконференция в Кадис, за да информира за залавянето на кокаина, ми се обади приятел от Галисия (в тази област често залавят трафиканти на наркотици от Латинска Америка). Не спомена за задържаните моряци, но сподели възхищението си от факта, че в операцията край Кадис са участвали и български полицаи. Беше сигурен, че ще има арестувани и в България – както и стана.

Струва ми се, че въпреки „вайкнията" на бившия главен секретар на МВР, съмнителният частен „Свети Николай" не се отъждествява с името на България в Испания. Върху страната ни няма петно. Напротив.

Но би следвало някои хора от съответните институции у нас да разберат това, да превъзмогнат котловинните си възгледи и да погледнат глобално на образа на страната ни. Така, както правят онези от „тихия фронт", които участват заедно с колегите си от много държави в борбата с транснационалната организирана престъпност.

#Испания #кокаин #„Сийборн трейд" #кораб #екипаж #Дойчин Дойчев #Кадис #Иван Станчев #Южна Америка #Латинска Америка #наркотрафик #моряци #капитан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници