Използвач, живеещ в Сеговия, става български политик

Използвач, живеещ в Сеговия, става български политик
A A+ A++ A

„Националният фронт за спасение на България е партията, която говори истината за България.” Това казал пред радио „Фокус” Георги Георгиев, водач на листата на НФСБ в Плевен. Той допълнил: „Ние сме за истината, за честност, за висок морал”.

Ако словата за „честност и висок морал” бяха чути от българите в Сеговия и околностите й (7300 официално регистрирани) или в цялата испанска автономна област Кастиля и Леон (около 30 000 сънародници), непременно биха реагирали с укор, присмех или погнуса, тъй като си познават човека.

Георги Георгиев и семейството му живеят отдавна в този район, по-конкретно в намиращото се на 3 км от центъра на Сеговия село Ла Ластрия (3548 жители). Испанската „професия” на бившия военен е да събира субсидии и фондове за твърде съмнителни начинания. По-точно – използвач. Ангелина Крумова Попова-Иванова от същото село твърди с конкретни данни и цифри, че Георгиев е успял да „източи” от Министерство на образованието, младежта и науката 50 000 лева.

Неговата асоциация „Габриела” създала неделно българско училище в Сеговия, декларирала, че има записани 120 ученика и получила 29 600 лева от МОМН. Харесало му. Чрез другата си организация, гръмко наречена Федерация на българските асоциации от Кастиля и Леон „Цар Симеон” „открива” в Ла Ластрия още едно училище (за неговото „съществуване” кметът на селото Висенте Кайе не е чувал) и получава други 21 035 лева.

Така – с фиктивни ученици като тримата сина на Ангелина, които би трябвало да имат 217 часа по български език и 31 по българска култура и традиции, но на практика не са имали и десет часа, тъй като училището просто престанало да действа - Георги Георгиев си изкарва от българския бюджет един приличен доход от 26 000 евро.

Това е българската част от далаверите на бореца за „истина, честност и висок морал” от националистическата партия на Валери Симеонов, т.е., на телевизия СКАТ. Преди да почне да действа на българска почва от края на миналата година, този съвременен последовател на Остап Бендер (без да притежава острия ум на героя на Илф и Петров) намери друга доходна ниша. За нея пише вестник „Ел Норте де Кастиля”.

Под благовидния предлог, че ще организира мероприятия за интегриране на българите от региона, той се обръща към областната администрация на Кастиля и Леон, управлявана от Народната партия. Даже веднъж се появи на конгрес на тази партия. Георгиев успява да си издейства няколко субсидии. За последните две съобщава официалният бюлетин на областта от 9 ноември 2012 година.

На асоциацията „Габриела” са дадени: 11 560 евро - за „езикова и културна помощ” и 5264 евро – за „социална и културна интеграция”. През 2009 г. автономното правителство му отпусна 27 000 евро за оборудване на помещение в квартала Нуева Сеговия (предоставено му безплатно за 10 години), в което да развива дейността си. На следващата година получава още 9000 евро със същата цел, но и „да провежда курсове по информатика и езикова подготовка”.

Помещението беше официално открито на 18 май 2010 г. в присъствието на съветника по вътрешните работи и правосъдието към автономното правителство на Кастиля и Леон. Офисът се използва от сина на Георгиев, който се води кореспондент на телевизия СКАТ. Вестникът не е успял да разговаря с никой от „Габриела”, а офисът бил затворен.

Но „Ел Норте де Кастиля” цитира българи, които поставят под съмнение реално извършената дейност - например Веселина Николаева Маринова, председател на асоциация „Родина”, която изпрати писмо до правителството на областта, сочещо подозренията за евентуални злоупотреби. Те твърдят, че федерацията на Георгиев е получила миналата година помощ в размер на 13 000 евро, а асоциацията му – 9420 евро, плюс други 4900 евро от Форума за равенство на възможностите.

Само известните суми надхвърлят 110 000 евро. ...Когато започна кризата в Испания и почти се затвори кранчето за субсидиите и помощите, отпускани от централните, автономните, провинциалните и местните администрации, целящи интегрирането на чужденците, Георги Георгиев откровено споделял, че ще трябва да навлезе в българския политически живот.

Казват, че обиколил няколко партии преди да кацне в НФСБ. Дори и двойно повече да са „усвоените” от него пари, Георгиев продължава да бъде „дребна риба” на фона на големите корупционните скандали в Испания и България. Но ако се погледне от друга гледна точка, случаят с този използвач е твърде опасен, тъй като се хвърля петно върху доброто име на българите в Сеговия и автономна област Кастиля и Леон.

Освен това използвачът опорочава и прекрасната идея за българските неделни училища в чужбина. Има и няколко питания. Този тип хора ли ще коват българските закони, ако се настанят в парламента? Не е ли очевидно, че Георги Георгиев влиза в българската политика заради своята лична изгода, след като не успя в Испания?

С подобни на него ли ще се утвърждава „силна, единна и независима нация - условие за преуспяването на България”, каквато е една от трите записани цели на ПП НФСБ? Въпросите чакат отговори...

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници