Опомнете се, колеги, емигрантите не са нестинари

Опомнете се, колеги, емигрантите не са нестинари
A A+ A++ A

Има много истина в доклада „Индекс за устойчивост на медиите (MSI) 2013” на американската неправителствена организация IREX, изработен с помощта на Агенцията за международно развитие на САЩ USAID и професионалисти от медийния сектор. Анализирани са 21 страни от Европа и Евразия; в шест от тях има „значителен прогрес”, докато е пет други (България, Румъния, Киргизстан, Казахстан и Беларус) се наблюдава „сериозно изоставане” в много сфери: „прозрачност в собствеността на медиите, спад на професионализма, обективността, плурализма и устойчивостта”.По някои показатели българските медии са паднали под равнището на 2001 г. и „няма признаци това да се промени в близко бъдеще”.

Публикация в „24 часа” от 8 август, разбунила духовете на много българи, предоставя обилен доказателствен материал за горните твърдения. В изпълнения с откровени лъжи, измислици, непроверени данни, неназовани конкретни източници, крещящо непознаване на материята, ехидни подмятания и фриволни заключения текст авторите гръмко обявяват в заглавието: „Българи точат помощи от Испания, а работят у нас”.

Техните твърдения: „Хитрите ни сънародници разиграват властите в иберийската държава както си искат... Българи, регистрирани като безработни в Испания, точат от години помощи оттам, но спокойно си работят в родината.” се „базират на: „Това съобщиха за „24 часа” полицейски източници от Мадрид”.

В стремежа си да раздели българите на „вътрешни” и „външни”, вестникът, който в навечерието на последните избори пледираше да се отнемат избирателните права на двата милиона българи зад граница, очевидно разчита на евентуалното невежеството на читателите в страната и затова дава трибуна на тази „пълна идиотщина”, както я определи Светлана Георгиева във форума на стената във Фейсбук на вестника на българите в Испания „Нова дума”. Впрочем Нико определи „24 часа” като „порнография тотална”. А Радкова е категорична: „Българските медии се интересуват главно от сензационни заглавия”.

Няма смисъл да се преразказват отпечатаните злословия. Струва си обаче да се споменат някои „подробности”, свързани с тенденциозното подвеждане на публиката - например, свързаните с испанското законодателство. „Тенденциозно”, тъй като единият от авторите владее прекрасно испански език и би могъл да провери фактите за 30 минути, влизайки в интернет – ако е искал.

За едната „подробност” пише Виолета Димитрова: „Никой не отрича, че има възползвали се, но не и по схемата, описана от „24 часа”. Възползват се дотолкова, доколкото тази помощ им се полага. Наистина журналистите са зле с математиката и не са наясно със законите в Испания. А и ми е много странно откога полицията в Испания се занимава със „злоупотребите” с обезщетенията по безработица на конкретни хора. Това го прави Социалното осигуряване”.Така е. При това думата е за отделните клоновете на държавното Социално осигуряване в 17-те автономни области на Испания. Всеки от тях има собствено териториално поле на действие, което не е еднакво за цялата страна. Националната полиция не се занимава с този въпрос.

За друга „подробност” пише Илия Александров: „За да ти дадат помощи за безработен, трябва да имаш една година работа с договор. И за тази една година работена с договор имаш право на 4 месеца помощи. За 3 месеца работени, както пише в статията, не ти дават нищо. За две години работени с договор са 8 месеца помощи. От къде го измислиха това 6 месеца? Излиза, че трябва да имаш три години работени с договор, за да ти дадат една година помощи. Още - според статията излиза, че били източили близо 13,7 милиона евро???????????? Че то за тези пари испанците не процедури, ами не знам какво щяха да задействат. Особено с кризата, в която се намират”.

Прав е. В момента текат над сто съдебни дела за фалшификации, свързани със Социалното осигуряване, за далеч по-малки суми.

Марияна Иванова има чувство за хумор: „Еее, как всички се уреждат, само аз не можах да взема ни едно евро от тези пари, дето ги раздават така без контрол?”.

Това е третата „подробност” – контролът. Авторите на текста патетично се питат:

„Защо испанската полиция не предприема нищо, при положение, че е запозната с измамните схеми?”... И допълват многозначително: „Отговорът е много прост. За да има тя правото да действа, трябва да има съдебна заповед”.

Нито въпросът е правилно поставен (полицията не се занимава с това), нито отговорът е верен. В редакцията на „Нова дума” поне веднъж седмично има обаждания от българи, които трябва да връщат накуп платените им обезщетения или помощи, тъй като са засечениq минавайки границата, без да искат разрешение за това от трудовото или социалното бюро, което им е отпуснало сумата.

...Досадно и обидно за стотиците хиляди българи в чужбина, конкретно за сънародниците в Испания (200 000) е дълбаенето в изпълненото с невероятна злъч писание на Виктор Иванов и Момчил Инджов.

Таня Караиванова се провиква от форума: „Хей, злобари, няма ли вече какво да крадете, та седнахте да правите сметка на Испания? Вие не знаете ли, че навсякъде по света има българска мърша? Но не я слагайте под един знаменател с нас, които си изкарваме прехраната в честен труд и сме благодарни, че Испания се грижи за нас – за разлика от нашата България, дето ни разгони като пилци”.

Вестникът на българите в Испания току-що запита читателите си: „Какво е отношението у нас към живеещите в чужбина българи?”. Отговорите съвпадат с насажданите от медии и политици насоки. „Интересуват се само от парите, които изпращаме” (76%); „По-скоро отрицателно. Свързват ни само с криминални и незаконни деяния” (6%). Едва 18 на сто считат, че отношението е „по-скоро положително”.

Много българи с огорчение отбелязаха във форума, че пасквилът на „24 часа” прилича на писанията в „Дейли Телеграф” и други подобни медии.

До там ли стигнахте, колеги? Това ли ви диктуват „полицейски” източници в Мадрид, канцеларията на бившата журналистка Вивиан Рединг, аташетата по печата в познати посолства и – разбира се – собствениците на вашите медии?

И вие ли упорито участвате в безобразната кампания за дискредитирането на българската диаспора, която с нищо не е заслужила подобно отношение? Не разбирате ли, че ви използват като маши за вадене на въглени от огъня? Огромното мнозинство от емигрантите не са нестинари и с вашите писания няма да ги накарате да преминат нашенската жарава.

Много от тях искат да се приберат, но явно целта на господарите ви е друга. Опомнете се. Ако можете.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници