Страсбург и непреходното в българския дух

Страсбург и непреходното в българския дух
A A+ A++ A

В пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург председателят на групата на Европейската народна партия Жозеф Дол и лидерът на социалистите в парламента Ханес Свобода неведнъж са си разменяли остри реплики. Този път французинът и австриецът се захванаха с последиците от изборните резултати в България и ролята на „Атака”.

И двамата участваха в българската предизборна кампания, подкрепяйки съответно ГЕРБ и БСП. Аргументите им бяха твърде пропагандистки (могат да се прочетат на техните уеб страници) и нямат съществено значение. Дол и Свобода оцениха следизборното положение в нашата страна в стила на поговорката „Няма дим без огън”. Не е много ясно какво печелят от това българските им политически съюзници.

Имат ли те някаква изгода от факта, че в единствения избран от гражданите на 27 страни орган на Европейския съюз точно сега се подмята като пингпонгова топка името на България? Българските медии информираха скромно за парламентарния „дуел”. Голямата част от емигрантите въобще не обърнаха внимание на конюнктурата от Страсбург.

За много от тях беше по-важно да продължат започналите преди няколко седмици в Европа, САЩ, Австралия прояви, посветени на най-светлия български празник, който не може да бъде затъмнен от дребнавото политическо всекидневие. Въпрос на духовен приоритет. ...

„Със сълзи на очи се радвам на тази гледка – българите ЗАЕДНО! На хоро – ръка за ръка, сърце до сърцето, душа в душата! Една пъстролика и многогласна България в Испания, едно ново начало към единение и усещане за народ!” Тези силни суми са на Тоня Борисова – внучка на Захари Стоянов, спечелила миналата година приза „Пазител на традициите”, а поводът да ги напише – четвъртото издание на Събора на българите от област Валенсия, организиран от асоциация „Бялата лястовица”.

Близо 5000 души не сдържаха вълнението си, когато 3-годишният Самуил от асоциация „Света София от Леванте” изпълни българския химн. На традиционния многонационален панаир във Фуенхирола (провинция Малага) българската „къщичка” отново беше една от най-посещаваните, а когато ансамбълът на асоциация „Балкан” от Хатива (провинция Валенсия) започна своите изпълнения на български народни танци, площадът гръмна от възторжените ръкопляскания и одобрителни възгласи.

Благотворителен концерт в Деня на българската писменост и култура в Торехон де Ардос (област Мадрид) организира асоциация на българи и творци на изкуството „TREBOL”. На сцената в един от културните центрове на града излязоха децата от неделното българско училище „Азбукарчета”, мандолинната формация „Елена Генова” – Пазарджик и представителен танцов състав „Чудесия” – Пазарджик, който е финалист в телевизионния формат „България търси талант” 2012 година.

Средствата, събрани от концерта, са предназначени за финансиране на едноседмично гостуване в Испания на дете от дневен социален център в Пазарджик или региона, като инициативата на Латинка Хинкова (тя е от Пазарджик, но от много години живее в Испания) ще се реализира със съдействието на Движение на българските майки.

Прокаралата будителска пъртина асоциация „Балкан” - председател Петя Цанева, „Българка на годината” 2011 - съчета деня на Солунските братя с тържественото честване на 10-годишнината от създаването на Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски” в испанската столица. Започнало с девет деца и собствени средства, три поредни години то печели частично финансиране от Министерството на труда и социалните грижи на Испания.

По късно се създават клонове на Пьрво бьлгарско неделно училище "Св.Иван Рилски" в Хатива и Енгера (провинция Валенсия), Мостолес и Фуенлабрада (област Мадрид), както и Първа българска неделна гимназия “Йордан Йовков” в Мадрид, детска градина “Дядовата ръкавичка”, Мадрид“, детски образователен център в Хатива. Към училищата има детски фолклорни формации и клубове по интереси.

Първото училище предизвика верижна реакция в цяла Испания. Родители и гости останаха възхитени от богатата художествена програма, в която участваха всички ученици - от най-малките (“Педя човек, лакът брада”, “Дядо и ряпа”), до стиховете, ръчениците и песните на по-големите.

В почти всички испански области развиват своята просветителска дейност 47 съботно-неделни училища, организирани от родолюбиви асоциации. В тях над 2200 българчета се обучават по роден език и литература, история и география на България. Тези дни те, родителите им, учителите и другите сънародници изживяват – далеч от родината, но с България в сърцето – трепетното “Народността не чезне там, дето знаньето живей”. Защото думите на Стоян Михайловски фактически повтарят идеята на Солунските братя, изразена преди единадесет века и половина... Българският дух на испанска земя е един от десетките примери, срещани във всички страни, където има сънародници, за върховенството на изначалното и непреходното пред дребнавостта на злободневието.

Всеки народ би могъл да каже същото, но българският има предимството на Кирил и Методий. Ако господата Жозеф Дол и Ханес Свобода не знаят това (или са го забравили), могат да направят справка във Ватикана. Там ще им разкажат за „Покровителите на Европа”.

А нашите политици би следвало да се опрат много по-твърдо на отново изразените тези дни висша духовност и силно родолюбие на българите в България... И на българите в чужбина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"