Ситуацията в Червено море: Какво се случва с отвлечените моряци?

Ситуацията в Червено море: Какво се случва с отвлечените моряци?

pixabya

A A+ A++ A

Българските моряци на борда на пленения кораб "Галакси Лийдър" са добре - това потвърди за предаването на БНТ "Денят започва" журналистът Александър Тодоров от "Maritime.bg." Българската онлайн медия е успяла да влезе в контакт с представители на йеменските бунтовници. Пред Тодоров говорителят на хутите не е изключил възможността сънародниците ни да бъдат освободени. "Галакси Лийдър", с български капитан и помощник-капитан, беше отвлечен на 19 ноември, последваха серия от нападения в Червено море, които станаха причина в петък САЩ и Великобритания да нанесат въздушни удари срещу Йемен.

Моряците на кораба "Галакси Лийдър" са добре и поддържат комуникация с близките си
Журналистът Александър Тодоров от "Maritime.bg" разказа за БНТ, че поддържа връзка с движението на йеменските бунтовници "Ансар Аллах" от края на ноември - седмица след като корабът "Галакси Лийдър" беше похитен от хутите. По думите му, плавателният съд, на борда на който са двама българи, продължава да се намира на пританище "Ходейда". Преди дни отново се свързал с говорител на хутите, който заявил, че бунтовниците нямат проблем с България или друга държава, която не участва във войната между Израел и "Хамас".

"Ние нямаме никакъв проблем с България. Може би ще разглеждаме този въпрос през следващите дни, ако има възможност да се върнем в страната си, но със сигурност се стараем и полагаме усилия да свърши проблема в Газа изцяло и те и корабът да си тръгнат", заяви Насрeдин Амер, говорител на йеменските бунтовнции хути.

Говорител на хутите за българите на "Галакси лийдър": Ще разгледаме възможността за освобождаването им
Тодоров получил уверение, че българските моряци са в добро здраве, както и че неотдавна отново са получили възможност да разговарят със своите близки. 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишият старши помощник-капитан Данаил Веселинов бяха сред отвлечените на 19 ноември на борда на "Галакси Лийдър". Зактовен край бреговете на Ходейда, товарният кораб беше превърнат в туристическа атракция от хутите.

"След като предадохме призив от семействата за освобождаване на моряците Амер заяви, че този въпрос по всяка вероятност ще бъде разгледан на най-високо ниво в движение "Ансар Аллах" тъй като хутите разбират, че моряците нямат никакво касателство с това, което се случва в Ивицата Газа, което по думите му е геноцид! Също така Алмер заяви, че блокадата на Червено море и Баб ел Мандеб, която бе наложена от тях на кораби, свързани с Израел продължава да е в сила, въпреки въздушните удари", каза Александър Тодоров - журналист от "Maritime.bg".

Тази сутрин американската армия съобщи, че е обезвредена ракета, изстреляна от хутите срещу бойния кораб "USS Laboon". При инцидента няма пострадали. По-рано от Вашингтон отхвърлиха твърденията на Йемен, че в неделя вечер са извършени нови удари. В ранните часове на 12 януари американски и британски самолети нанесоха въздушни удари срещу позиции на бунтовниците в Йемен. Поразени бяха цели на няколко места, включително в столицата Сана и в пристанищния град Ходейда.

Нови удари срещу хутите
От Белия дом заявиха, че не желаят война с Йемен, но не биха се поколебали да предприемат по-нататъшни действия в отговор на нападенията в Червено море. Британският външен министър Дейвид Камерън определи ударите като "необходими" и допълни, че Лондон е готов да продължи операцията в региона, ако британски кораби бъдат атакувани. От 19 ноември хутите са нападнали най-малко 27 чуждестранни кораба.

"За нас предприемането на военни действия беше последната възможна реакция на нападенията на хутите. Ударите, които нанесохме, бяха с ограничен периметър и срещу ясно избрани точки, но бяха и абсолютно необходими", заяви Дейвид Камерън, министър на външните работи на Великобритания.

Кризата в Червено море даде отражение и върху световната икономика - принудителното отклоняване от обичайния маршрут на търговските кораби, доведе до поскъпване на редица стоки. Два от автомобилните гиганти съобщиха, че временно спират производството на някои от моделите си, а голяма британска верига за хранителни стоки не изключи значително поскъпване на част от асортимента си.

#кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници