Светите братя Кирил и Методий увековечени в Малага: Празник на българското единство

Светите братя Кирил и Методий увековечени в Малага: Празник на българското единство

прес

A A+ A++ A

Първият български паметник в Испания е вече факт! За по-малко от 10 месеца сънародниците ни от Испания и България се обединиха, за да осъществят идеята за обща опорна точка, която да повлияе за осъзнаването на българската идентичност, история и култура. Инициативата на училище „Родина“ и Асоциация „Малага - България 2010“ постави началото на десетото издание на "Български дни в Малага" ( 5-6 април ).

Почетният гост на културния фестивал - изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова пристигна в гр. Малага специално за откриването на паметника на Светите братя Кирил и Методий на 5 април, както и за връчването на наградите от международния проект "Творчество без граници" 2024.

Г-жа Манджукова беше сред първите, които подкрепиха инициативата на училище „Родина“ и Асоциация „Малага - България 2010“ за изграждането на монумента в гр. Малага. Развълнувана след поставянето на цветята тя сподели, че от този момент българската идентичност ще има още една опорна точка, вече и материализирана.

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, се изправи гордо в парк-зоната на бул. Ерера Ориа и ул. Вирхен де Палома. Сред официалните гости от българска страна беше и Алексей Андреев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, който изрази в речта си благодарност към кметството на гр. Малага за помощта в реализирането на начинанието.

Пръв пред паметника положи цветя и неговият автор - художникът Юлиан Иванов от гр. Беналмадена.

По време на празненствата на „Български дни в Малага“ г-жа Райна Манджукова даде личен пример на сънародниците ни за обединение и зад граница като се включи в хоро заедно с домакините и гостите.


#Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите