Товарен кораб, пътуващ за Варна, е бил атакуван край Йемен

Товарен кораб, пътуващ за Варна, е бил атакуван край Йемен

canva

A A+ A++ A

Товарен кораб под флага на Белиз, пътуващ от Обединените арабски емирства за българското пристанище Варна, е бил подложен на атака в неделя в пролива Баб ел Мандеб, който свързва Аденския залив и Червено море и разделя Йемен от една страна и Джибути и Еритрея от друга, съобщи Ройтерс, като се позовава на британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey).

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) обяви, че е получила доклад за инцидент на 35 морски мили южно от йеменското пристанище Моха. Според информацията е била регистрирана експлозия в близост до кораба за общи товари, регистриран в Обединеното кралство и под управлението на ливанска компания. При взрива са били нанесени щети, но екипажът е невредим.

„Частично натовареният плавателен съд за кратко е намалил скоростта си от десет на шест възела и се е отклонил от курса, като се е свързал с военноморските сили на Джибути, след което се е върнал към първоначалния си курс и скорост“, се казва в съобщението на „Амбри“.

Рано сутринта в понеделник обаче UKMTO съобщи, че по сведения на военните власти екипажът е напуснал кораба, който е застанал на котва.

От средата на ноември йеменските бунтовници хути предприеха многократни атаки с дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море и Баб ел Мандеб, като твърдят, че действията им са в солидарност с палестинците във войната между Израел и „Хамас“.

#кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници