Събития около 6 май -къде, какво може да видите

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

Община Враца

A A+ A++ A

Тази година няма да има военен парад с техника и личен състав на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Решението е взето поради съвпадането на великденските празници с Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия. "Ние даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници", каза Запрянов.

Той обясни, че ще има церемония пред Паметника на Незнайния воин, с която да се отбележи празникът на армията, но традиционният парад с военна техника няма да се състои.

Десетки кметове в цялата страна и днес продължават с издаването на заповеди 2 май да е неучебен ден.

Тъй като тази година Великден съвпада с Гергьовден - 6 май, а Денят на труда - 1 май, е официален почивен ден, много кметове решиха да зарадват учениците с повече почивни дни и обявиха 2 май за неучебен.

По закон градоначалниците имат право да обявяват със заповед за неучебни до 3 дни в рамките на календарна година.

От това вчера се възползваха много кметове, сред които този на София, Пловдив, Първомай, Асеновград, Смолян, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Троян, Благоевград, Хасково, Русе и Самоков.

2 май ще неучебен ден за учениците и в други градове в страната, сред които Бургас, Варна, Пазарджик, Монтана, Етрополе, Ямбол, Елхово и Димитровград.

По-дълго от очакваното ще почиват и учениците в Разград, Берковица, Якимово, Поморие и Айтос.

На места заповедта важи само училищата, но не и за детските градини.

Кметовете се аргументират с това, че семействата ще имат възможност да изкарат повече време заедно по време на пролетните празници.

Вижте къде какво ще има по време на дългия уикенд:

РУСЕ

Започна подготовка на програмата за Празника на Русе – 6 май.

Започнаха подготовката и организацията за честването на Деня на българския всеучилищен химн и Седмицата на Стоян Михайловски в Русе, която ще се състои от 15 до 19 април т. г. в Русе.

Изготвени са 3 предложения за разглеждане на предстоящата през април сесия на Общински съвет – Русе.

Утвърден е график за дейностите по прием в първи клас за учебната 2024-2025 година.

Оказано е съдействие за организиране на предстоящото информационно събитие „Дни на иновациите в образованието“ на 11 април.

Изготвено е писмо до общинските образователни институции за изготвяне на план за привеждане в съответствие със стандартите по Наредба №24 за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков и неговия екип по отношение работата в ресор „Образование и култура“ през отминаващата седмица.

Обявена е процедурата по набиране на предложения за Награда „Русе“ на Община Русе за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката.

Проведено е заседание на Комисията по проверка на административната допустимост и съответствие на кандидатите и проектите на постъпилите в отдел „Култура“ проектни предложения по Програма „Култура“ на Община Русе.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Всички обекти и експозиции на Регионален исторически музей-Велико Търново ще работят без прекъсване в празничните дни през месец май.

За улеснение на посетителите в периода 1-6 май и 24-26 май на крепостта Царевец от 10,00 до 17,00 ч. ще е отворена и втора каса. В този период се отменят и дните за профилактика във всички музейните обекти и експозиции.

За храмовия празник Гергьовден, 6 май, църква „Св. Георги“ в с Арбанаси ще приема посетители без входни такси.

Музеите „Затвор“ и „Сарафкина къща“ няма да работят на 7 и 8 май.

ЯМБОЛ

В Ямбол общоградското честване на светлия празник 6 май – Гергьовден ще започне в 8.30ч. в неделя с отслужване на празнична Света литургия в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, след което в 10.00 часа от църквата ще тръгне лития с иконата с вградена частица от мощите на светеца.

Процесията ще премине по маршрут: ул. „Св. Георги“, „Ат. Кратунов“, „Индже войвода“, „Г. Дражев“, „Цар Ив. Александър“, пл. „Освобождение“, ул. „Г. Раковски“ и ще спре на площада пред община Ямбол. Празничното честване на 6 май ще продължи в 10.30 часа с традиционния тържествен ритуал по издигане на националния флаг, отслужване на молебен и марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон.

След приключване на тържествения ритуал, литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по обратния маршрут до храма. На празника на Българската армия ще бъде и ден на отворени врати в Музея на бойната слава. Специално за отбелязването на 6 май, в небето над Ямбол ще прелетят самолети Су-25 от Авиобаза „Безмер“. Те ще участват най-напред в празничния парад в столицата, а във времето между 12.00 и 14.00 часа, при благоприятни атмосферни условия, ще прелетят и над площада в Ямбол като поздрав към гражданите по случай Деня на храбростта и на празника на Българската армия.

ВРАЦА

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца. Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението.

Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града, но триумфът и е на централния градски площад. От година на година общинската управа вдигаше естетическата летва на великденския декор на този знакова за врачани и гости зона и сега сякаш са надскочени всички рекорди по пищност и красота.

Празнично украсения градски площад във Враца

Община Враца

Няколко големи великденски яйца, украсени с рисувани орнаменти, и едно още по-голямо, но декорирано с релефни цветя, арки от зеленина и цветове, огромен заек също от зеленина, но с кресло, романтичен лилав ретро велосипед; кашпи с разцъфнали дръвчета и кокетни пейчици – това са най-общо елементите от този приказен лабиринт, в които се губят думите и епитетите, с които да бъде описан.

Община Враца

Погледът потъва в тази безбрежност от цветове и цветя и насладата превзема настроението.

В центъра на това сетивно тържество е красивият паун с разпъната опашка от пролетни цветя. Тялото му е пресъздадено от красива метална решетка, в която има малка пейка.

СМОЛЯН

Голям е интересът към традиционната великденска работилница на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, "Яйчице си оцвети и Великден посрещни“, който започва от идната седмица, каза за "Фокус“ музейният педагог Анна Болгурова. "До момента има записани близо 400 деца от детските градини и училищата в Смолян. Всяка година се опитваме участниците да изработят различен сувенир за празника, но и никога не пропускаме по време на ателието да разкажем за важните неща – историята и традицията на празника за Великден в Родопите какъвто е бил в миналото. Децата научават за традициите и след това правим новите сувенирчета, които после ще си занесат в къщи и ще останат като украса за великденската трапеза и като спомен, който носи духа на празника“, поясни Болгурова.

Та посочи, че тази година децата ще изработят красиви керамични камбанки и по една много различна техника децата ще си боядисат и яйца от стиропор. "Боядисването ще се осъществи с гъби, с които ще се направят различни мотиви върху яйцето с различни природни цветове. В Родопите в миналото са се боядисвали само червени яйца в големи количества до 200 – 300 броя. Ние ще окажем пълно съдействие на децата, за да може яйцата да станат много красиви и атрактивни“, обясни музейният педагог.

Великденските камбанки, които децата ще изработят ще са със специална оризова хартия с мотиви, която ще се залепи по техниката декупаж. "Хартията ще стане прозрачна и мотивът ще се слее с тази керамика и за разкош ще поставим керамичен прах от бяла злато, органзена панделка. Надявам се децата да си направят по един много атрактивен и красив сувенир за Великден“, допълни Болгурова.

Великденското ателие в смолянския исторически музей започва от 22 април и ще продължи до 30 април в работните дни от 9:00 до 17:00 часа. Голяма част от часовете вече са запълнени. Все още има възможност да поемане на нови групи, а от музеят са категорични, че няма да върнат нито едно дете, желаещо да се включи във великденското ателие.

КАРАДЖАЛОВО

В читалище „Светлина“, село Караджалово заработи великденска работилничка. В нея ученици и самодейци изработват великденска украса за благотворителния великденски базар в селото. Целта е набиране на средства за детската градина в Караджалово, която е клон на „Осми март“, Първомай и в полза на Ради Михайлов. По време на заниманията децата не само проявяват творчество и сръчност, но и научават легенди, техники за боядисване на яйца и куп полезни неща за домакинството. Работилничката е отворена в ритуалната зала и всеки, който желае и има идеи може да поработи през работното време на библиотеката. Материалите са осигурени от читалището и кметството.

ПАЗАРДЖИК

Във връзка с предстоящите великденски празници БЧК – Пазарджик, съвместно с Община Пазарджик организира благотворителна акция под мотото „ Великден за всеки “,за събиране на яйца от общинските червенокръстките дружества. Кампанията тази година ще се провежда в периода от 15 април – до 26 април 2024 година.

Събраните яйца ще се боядисват на Велики четвъртък – 02.05.2024 г. от 10:00 часа на площад „ Съединение “ от доброволци от Български младежки Червен кръст гр. Пазарджик, заедно с децата от : „Център за настаняване от семеен тип“ към ОС на БЧК Пазарджик, „ Център за работа с деца на улицата“ в гр. Пазарджик и „ Център за работа с деца на улицата“ в с. Алеко Константиново.

В инициативата могат да се включат всички желаещите наши съграждани и гости на града.

Традиционно яйца, бои и стикери за яйца дарява фирма „ Метма“ ООД. Всяка година с дарение на козунаци се включват и фирмите: „ 2М – Нонов и синове“ ООД, „ Мио“ ООД и „ Лъки Фуудс“ ООД

В помощ на благотворителната великденска акция екипите от ДГ “Пролет” и ДГ „Юри Гагарин” ще сварят дарените яйца.

Младежите доброволци от БМЧК Пазарджик ще носят сладки и козунаци, които също ще дарят на нуждаещите се. След акцията, събраните дарения ще бъдат разпределени и раздадени на: настанените в домовете за стари хора в град Пазарджик и село Главиница, ползвателите на социалните услуги: „Обществена трапезария за социално слаби възрастни хора“, „Социална услуга домашни помощници”, „ Приют за пълнолетни лица“, на децата от ЦНСТ- Пазарджик, ЦРДУ в град Пазарджик и село Алеко Константиново, както и на нуждаещи се социално слаби наши съграждани.

ВИДИН

Община Видин обяви програмата за предстоящите великденски празници. Проявите започват от 22 април и продължават до 6 май, включително. Програмата включва:

22 април (понеделник)

17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин

22 април (понеделник) до 26 април (петък)

14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска украса, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, Информационен център (без предварително записване)

14:00 - 16:00 ч. - Изработване на великденска украса, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, отдел "Изкуство" (без предварително записване)

24 април (сряда)

17:30 ч. - Цветен литературен салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин

19:00 ч. - Концерт с програма Рахманинов - Концерт за пиано №1, aрии от Пучини, Верди и Маскани, Симфониета - Видин, зала „Филхармония“, билети в Мол - Видин и в Симфониета - Видин

25 април (четвъртък)

19:00 ч. - „Роклята беглец“, постановка на Драматично-куклен театър - Враца, в салона на Драматичен театър „Владимир Трандафилов, билети в Мол - Видин

26 април (петък)

10:30 ч. - Обичай Лазаруване, с участието на деца от детска градина „Синчец“ и филиал „Вида“, Крайдунавски парк около крепост „Баба Вида“

27 април (събота), Лазарова събота - Лазаровден

8:00 ч. - Утреня и Божествена света Литургия - Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

8:00 ч. - Лазаруване в по-малките населени места на Общината

18:30 ч. - Празничен концерт на Диана Дафова, открита сцена на Художествената галерия „Н. Петров“, /при лоши метеорологични условия в Културен център „Жул Паскин“/, вход свободен

28 април (неделя), Вход Господен в Йерусалим - Цветница

8:00 ч. - Утреня и Божествена света Литургия в Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ и във всички храмове на гр. Видин

11:00 ч. - Литийно шествие от храма до площад „Бдинци“

11:30ч. - Празничен концерт на Народно читалище „Цвят 1870“, открита сцена на Художествената галерия „Н. Петров“

17:00 ч. - Последование на Жениха, Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ и храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

17:00 ч.-19:00 ч. - Неделно хоро във Видин, площад „Бдинци“

29 април (Велики понеделник)

8:00 ч. - Великопостни часове, Вечерня с Преждеосвещена света Литургия - Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

10:30 - 12 ч. - Великденско ателие за възрастни, Регионална библиотека „Михалаки Георгиева“, отдел "Читални"

17:00 ч. - Последование на Жениха, Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ и храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

18:00 ч. - „В търсене на голямата любов“, театрален спектакъл на НЧ „Развитие - 1893“, гр. Белоградчик, Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, вход свободен

30 април (Велики вторник)

8:00 ч.- Великопостни часове, Вечерня с Преждеосвещена света Литургия - Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

17:00 ч. - Последование на Жениха, Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

18:00 ч. - Фестивал „Shakespeare”, Национален театър Марин Сореску - Крайова, Крайдунавски парк - пред Телеграф капия

1 май (Велика сряда)

8:00 ч. - Великопостни часове, Вечерня с Преждеосвещена света Литургия - Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

10:00 ч. - Спортно-туристически празник в местност Божурица

18.30 ч. - Празничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“, открита сцена на Художествената галерия „Н. Петров“

2 май (Велики четвъртък)

9:00 ч. - Света Василиева Литургия и Велик маслосвет (във всички храмове в гр. Видин)

10:30 ч. - 12:30 ч. - Великденска работилница „Шарени перашки“, музей „Кръстата казарма“

11:00 ч. - Концерт на Градски духов оркестър - Видин, открита сцена на Художествената галерия „Н. Петров“

14:00 ч. - 16:00 ч. - Великденска работилница „Шарени перашки“, музей „Кръстата казарма“

18:00 ч. - Последованието на 12-те евангелия (във всички храмове в гр. Видин)

3 май (Велики петък)

8:00 ч. - Царски часове и Вечерня с изнасянето на Плащаницата (във всички храмове в гр. Видин)

11:00 ч. - „Светът на Марионетките“ от Теодор Борисов, куклен спектакъл, открита сцена на Художествената галерия „Н. Петров“

18:00 ч. - Опело Христово (във всички храмове в гр. Видин)

4 май (Велика събота)

9:00 ч. - Вечерня със света Василиева Литургия - Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

10:00 ч. - Международен фолклорен фестивал „Гергьовден”, с. Антимово

19:30 ч. - Музикален арт фестивал „Велик Ден“, открита сцена пред Художествена галерия „Н. Петров“

23:30 ч. - Пасхална полунощница, Утреня и Света Литургия (във всички храмове в гр. Видин)

5 май - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ВЕЛИКДЕН:

10:00 ч. - Международен фолклорен фестивал „Гергьовден”, с. Антимово

11:00 ч. - Второ Възкресение - Катедрален храм „Св. Димитър Солунски“, храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Видин

11:00 ч. - „Пиратска история и още“ от Теодор Борисов, куклен спектакъл, открита сцена на Художествената галерия „Н. Петров“

12:00 ч. - Отбелязване на празника Възкресение Христовo в населени места на Общината

12:00 ч.- Великденско хоро във Видин, площад „Бдинци“

6 май (Светли понеделник), ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ВЕЛИКДЕН и ГЕГЬОВДЕН

11:00 ч. - Великденски водосвет - Алботински манастир край с. Градец

17:00 ч. - Международен фолклорен фестивал „Гергьовден”, с. Антимово

БОТЕВГРАД

Община Ботевград организира провеждането на 7-мо издание на Великденски събор – Ботевград. През 2024 г. събитието ще се проведе на 5-ти – 6-ти май в Градския парк.

Търговците, желаещи да се включат във „Великденски събор – Ботевград 2024“, ще бъдат настанявани по утвърдена от главния архитект на общината схема в Градски парк – Ботевград, където търговските терени са с размери 2х2м, и на улица „Иван Николчовски“, находяща се между парка и КЕЕ към ТУ – София. Таксата е 8 лв. на квадратен метър (м2) на ден.

Желаещите подават заявление по образец /в прикачен файл/ до кмета на община Ботевград, като допустими са търговските обекти за продажба на: керамични изделия, изделия от дърво, ръчно изработени сувенири и бижута и други занаятчийски произведения. Приемат се още: атракционни съоръжения, захарни изделия, мед и медни продукти, понички и палачинки, скара – бира и цветя. Разрешенията се издават за двата дни на събора – 5-ти и 6-ти май.

Всички търговци, на които са определени терени за продажба на захарни изделия /локум, халви, бонбони/ в рамките на Градския парк, задължително трябва да осигурят подходящо покритие, което да предпазва от зацапване и нараняване на настилката.

Влизане, престой и паркиране на МПС в Градския парк не се допуска - стоките ще се пренасят на ръка!

Заявления се приемат в деловодството на община Ботевград и по ел. поща на admin@botevgrad.org.

РУСЕ

Под наслов „Русе заедно“ в идните дни предстоят редица събития, свързани с предстоящите Великден и Гергьовден, на който се отбелязва и празникът на града.

Цветната програма започва на 2 май, четвъртък, когато по традиция се боядисват великденските яйца. Това забавление за най-малките ще бъде организирано от РБ „Любен Каравелов“. По-късно ще бъдат открити две изложби - на Градското фотографско дружество и на Дружеството на художниците - Русе.

Съботният ден е посветен на спортните занимания за малки и големи, като русенци ще могат да потренират с момчетата от БК „Дунав“ и ФК „Дунав“.

В неделя, 5 май, на площада пред сградата на Община Русе ще се извие традиционното Великденско хоро, организирано от ФТТ „Найден Киров“. Тогава ще станат ясни и победителите в томболата с изключително много и атрактивни награди. Вечерта на кея ще се състои т.нар. River party: Огън и вода с участието на DJ Groovy George, DJ Dian Solo, в края на което артистите от „Нов цирк“ ще представят огнено шоу.

Празничният 6 май ще започне с литургия в храм „Св. Георги“. В 10:30 ч. в Кръгла зала на Община Русе ще се проведе церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“, а от 11:30 ч. пред Паметника на Сръбско-българската война ще започне официалната церемония по случай Деня на храбростта и българската армия. Желаещите да поднесат венци следва да заявят желанието си на имейл pr@mayor-ruse.bg.

През целия ден входът за експозициите в Регионалния исторически музей, Екомузея и Художествената галерия ще бъде свободен, а в Библиотеката ще може да бъде открит портрет на Русе, заключен в пощенски картички. На различни локации гражданите ще могат да: усетят „Русе в кутия“; да се научат да вият Гергьовски венци; да се включат в хоротека или да се насладят на таланта на децата от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и ВГ „Слънце“.

По ул. „Александровска“ ще могат да бъде видени анимация на кокили, акробатично шоу, пътуващите актьори от Държавен куклен театър - Русе и професионално фотозаснемане от русенски фотографи. Младежкият парламент към Общински младежки дом е подготвил вълнуващо „Търсене на русенски съкровища“, а безплатни туристически разходки ще бъдат проведени от професионалните гидове на Ruse Summer Tour. За любителите на екстремните спортове са предвидени скокове с бънджи от Гредовия мост.

Поредицата от събития ще завърши с голям концерт на група D2 с участието на Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо и празнична заря.

ЛОВЕЧ

Тазгодишното издание на Люляковите музикални вечери ще се проведе на 8 и 9 май. В тези дни Ловеч ще се превърне в уникална културна територия. В двете вечери от 19 ч. в Драматичния театър всеки ще може да се докосне до големи и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство.

На 8 май Държавна опера – Русе, ще представи концерта „Империята на мюзикъла“ с избрани арии от известни мюзикъли. Диригент и режисьор-постановчик е младият и много атрактивен главен диригент на русенската опера Димитър Косев. Концертът е със специалното участие на Никола Здравков - вокал на група "Кикимора“, и Цена Коев - вокал на "Vivaldi metal project“. Солисти: Александър Баранов, Кремена Ганчева, Нели Петкова, Пламен Бейков, Преслава Великова, Стилян Цветков, Стоян Стоянджов. Участват балет и оркестър на Държавна опера – Русе.

В програмата са включени откъси от мюзикълите „Кабаре“, „Цигулар на покрива“, Моята прекрасна лейди“, „Котките“, „Евита“, Мамма миа“, „Уейтсайдска история“, “We Will Rock You” и др. „Империята на мюзикъла“ ще ни върне в отминали епохи, по които често копнеем с умиление.

На 9 май Държавна опера – Варна, ще представи балета от Сергей Прокофиев „Ромео и Жулиета“. Прочутият Шекспиров сюжет за двамата влюбени от Верона се превръща в завладяващ танцов спектакъл, който оживява в новата хореографска версия на Сергей Бобров и балета на варненската опера. Включени са елементи от Шекспировата драма, непоказвани досега в балетни постановки. Като свързваща нишка през цялото действие преминава мотивът за карнавала на живота и на смъртта, който ни връща към вечните думи на поета, че „целият свят е сцена и всички ние сме актьори“.

Хореографията е дело на Сергей Бобров, сценография - Ася Стоименова, костюми - Ася Стоименова, Сергей Бобров.

В ролята на Жулиета ще видим Наталия Боброва, Ромео – Марко Ди Салво, Тибалт – Пиер Гастон, Меркуцио – Виторио Сколе.

Люлякови музикални вечери 2024 са съвместен проект на Община Ловеч и Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“. Билети се продават на касата на читалището от 11 март, цена 15 лв.

Люляковите музикални тържества в Ловеч водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално се наричали „Люлякови празници“ и се организирали като ежегоден събор среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица“, а 20 години по-късно се преименуват на „Люлякови музикални тържества“. От 1963 г. носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и на Любомир Пипков. С годините авторитетът на люляковите празници расте, те придобиват нов облик и се превръщат в тържество на българското музикално творчество.

Последното издание на „Люлякови музикални тържества” е през 1995 г. След 19-годишно прекъсване през 2014 г. празниците са възстановени с ново име – „Люлякови музикални вечери“, и оттогава се провеждат всяка година.

КАЗАНЛЪК

Афиш на събитията в Община Казанлък:


#Враца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите