Не си играйте с емигрантския огън, г-н служебен премиер

Не си играйте с емигрантския огън, г-н служебен премиер
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg – „Задочен коментар".

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар" е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Марин Райков – министър-председател и министър на външните работи на служебния кабинет – заяви, че правителството щяло да положи максимални усилия, „за да се даде възможност на българите в чужбина да гласуват свободно". Нищо ново. Но „добавката" смущава: „Често предварителните мнения се разминават с реалната готовност. Понякога откриваме секция с нужните 100 и няколко подписа, а впоследствие хората, които имат желание да гласуват, са много по-малко".

Дипломат от неговия ранг няма право да говори без конкретни данни. След многото изборни процеси зад граница през последните години, ако Министерството на външните работи разполага с конкретни факти за „фиктивни" секции извън посолствата и консулствата, би следвало г-н Райков просто да не допусне повторението на подобна практика, а не да се подхвърля сеещи съмнения слова.

Ясно е, че служебното правителство не може да промени изборното законодателство и да разкрие самостоятелен избирателен район за чужбина, както беше обещал Бойко Борисов. А дали Росен Плевнелиев, използвайки правата си при извънредно положение, не можеше да го стори с президентски указ? Искаше ли да го направи?

Двата въпроса – за спекулациите с изборни секции извън официалните представителства на страната и избирателен район в чужбина - са тясно свързани. Говорейки за първия, служебният премиер „забрави" за втория. Ако емигрантите знаеха, че техният глас отива точно там, където са го пратили, а не да бъде „разпределен" в еди кой си български избирателен район, тогава няма да има хора, които се записват в клуба на приятеля си, за да може той да спечели някой лев, разкривайки изборна секция, и ще гласуват масово.

...В Испания всяка неделя има демонстрации пред сградите на посолството в Мадрид, генералното консулство във Валенсия, почетното консулство в Барселона. Протестиращите изготвиха петиция, която събира подписки.

В нарочната декларация са посочени конкретните искания: свикване на Великото народно събрание; намаляване броя на депутатите; мандатност на депутатите; премахване на депутатския имунитет; промяна на изборния закон, преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система; въвеждане на граждански контролни съвети и 50% граждански квоти във всички държавни регулаторни органи; да не се допускат кандидатури за народни представители на тези, които са били народни представители, министри или конституционни съдии от 1990 година до сега, както и съдебна отговорност за всички държавни лица ограбили държавата през този период; да се премахне давността за разследване на престъпления, свързани с корупция и злоупотреби; национализация на електроразпределителните дружества в България и премахване на всички посредници, поемане на тяхната функция от НЕК; осигуряване на равни избирателни права за емигрантите (въвеждане на електронно гласуване или гласуване по пощата); и накрая - самостоятелен избирателен район за чужбина. Една от координаторките на протеста в Мадрид – Ана Иванова – предостави на всички българи в Испания, които искат да подкрепят петицията, номера на телефона си и електронната поща.

Испанските и другите чуждестранни медии не коментират исканията на протестиращите български емигранти – вероятно ги считат за вътрешен проблем.

Но повечето - от The Associated Press, Reuters и Europe Press, до американски, австралийки и европейски печатни и електронни издания – пишат за шестия самозапалил се в България гражданин на Европейския съюз.

Емигрантите следят с тревожно напрежение този, непознат доскоро у нас феномен. Сашо Маринов, жител на 200-хилядния град край Мадрид Алкоркон, коментира: „Следващата стъпка е някой от нас, в Испания, да се жертва, за да настъпи промяна в родината".

...Поставяйки под съмнение – с основание или не – съставянето на избирателни секции извън официалните държавни представителства, служебният премиер обижда българите в чужбина и си играе с огън.

През януари т.г. емигрантите са пратили на близки и роднини в България 59 милиона. евро, докато размерът на преките чуждестранни инвестиции е едва 30,7 милиона евро. Данните са на БНБ.

Какво би станало, ако емигрантските пари не се стичат в страната по нормалния, трансферен път?

Г-н служебен премиер, не разчитайте безусловно на благотворителността на българските емигранти. В един момент, виждайки какво става в Кипър под диктата на Берлин и Брюксел, тези труженици могат да използват други варианти за парично подпомагане на своите у нас. Правата ви са ограничени, но разполагате с механизми, които да дадат гаранции на българите в чужбина, че гласът им ще бъде чут. Използвайте ги.

Разбира се, ако ви позволят истинските властелини на нашата окаяна държава.

#Задочен коментар #Йосиф Давидов #Марин Райков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници