Не, г-жо Кунева, емигрантите не са „мъртви души"!

Не, г-жо Кунева, емигрантите не са „мъртви души"!
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Партията Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева (до март 2012 г. Кунева беше член на царистката формация „Национално движение за стабилност и възход") изглежда е преровила избирателните списъци за предстоящия референдум и е открила 950 000 „мъртви души".

Героят на Гогол Павел Иванович Чичиков разкрива пред помешчика Манилов какво означава „мъртви души": той иска да купи умрели крепостни селяни, „но които се числят в списъците като живи" (Н. В. Гогол, т. III, стр. 33, София 1977 г., „Народна култура").

Едва ли регистрационната система у нас е толкова изостанала, та в избирателните списъци да фигурират близо милион починали българи.

Очевидно е, че за хората на Кунева (бившият член на партията на Иван Костов Христо Ангеличин, например, или бившият министър на образованието и вицепремиер Даниел Вълчев) определението на Гогол за явлението има друго значение.

Организационният секретар на „Движение България на гражданите" Калин Томов (бил е съветник на бившия военен министър Николай Цонев и е работил в екипа на Кунева, докато беше министър по европейските въпроси) уточни, че под „мъртви души" визира тези граждани, които са в чужбина и не упражняват правото си на глас.

Дами и господа, които живеете и работите в Чикаго, Лондон, Мадрид, Берлин, Рим, Атина и цялата останала „чужбина", вие, един милион български граждани, имащи право на глас, не съществувате за партията, чиято заявена цел беше „да инициира и активно да участва в дебата за формулиране на националната кауза и националните приоритети на България". Казано иначе, вие не можете да обсъждането „националната кауза" и „националните приоритети", защото... не съществувате.

Движението на бившия еврокомисар, чийто ресор в Европейската комисия беше защита на потребителите, нарича „мъртви души" прокудените от мизерията, корупцията, безочието и своеволието на старите и новите господари на родината.

В изпълнените с „граждански патос" слова на амбициозната лидерка няма да намерите отговор на въпроса: защо не упражнявате масово избирателните си права? В нито едно познато изявление на дошлите от други партии членове и лидери на „България на гражданите" няма да чуете и намек дори за създаване на избирателен район „Чужбина", за да гласувате за познат кандидат, а не да губите своя вот по криволичещите пътеки на сега съществуващия Изборен кодекс - многомандатни райони и пропорционална с преференции система.

...Когато Пушкин изслушал прочетените от Гогол първи глави на „Мъртви души", възкликнал: „Боже, колко е тъжна нашата Русия!". Ще чуе ли някога подобен вопъл българската диаспора по света, която крепи с парите си „вътрешните имигранти" в България от най-бедните региони на Европейския съюз?

Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски (избран тогава от листата на СДС, а днес е член на националния съвет на „Движение България на гражданите") се срещна преди години в испанския град Сеговия с живеещи там плевенчани. Прикани ги да се връщат. Каза им, че ако имат някакви проблеми, да му се обадят. Раздаде визитни картички. Няколко души повярваха и през отпуските са се опитали да се свържат с него. Според трите български асоциации в Сеговия, нито един не успял да се срещне с кмета.

Зеленогорски, Ангеличин, Томов, Вълчев и редица други личности около Кунева са пример за отношението на националната политическа върхушка към българската емиграция.

В навечерието на последните парламентарни избори няколко медии на българите в чужбина се обърнаха към големите партии (включително ГЕРБ и БСП) с призив да рекламират своите програми чрез техните страници. Отказът беше тотален. Аргументът бе почти идентичен: българите в чужбина не са изборно активни!

С други думи – няма за какво да ви агитираме (при този Изборен кодекс), вие сте... „мъртви души".

„Движението България на гражданите" изплю камъчето, но то е в устата на всички останали изпълнители от българския политически скеч.

Жалко. Нека се намери някой, пък бил той и Дянков, да изчисли какво и колко носи на други държави - като талант, умение и реални приходи от данъци и осигуровки - загърбената от родината диаспора.

#българи в чужбина #емигранти #емиграция #диаспора #български имигранти #Меглена Кунева #Движение "България на гражданите" #НДСВ #Чикаго #Лондон #Мадрид #Берлин #Рим #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници