„Евронюз": изписва вежди или...

„Евронюз": изписва вежди или...
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Речта на Росен Плевнелиев пред асамблеята на ООН мина незабелязана за чуждестранните медии – не каза нещо впечатляващо. Лекцията на президента в Harvard Kennedy School на тема „Пътища на развитие в Югоизточна Европа: българската перспектива", в която очерта осем правила, които – според него – трябва да бъдат водещи за политиците, също беше спомената само от някои български издания.

Предполагам, че обяснението не е сложно: бизнесменът-политик просто се опитва да „българизира" отдавна известни – и понякога прилагани – правила на играта.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев също беше в САЩ. Мълчанието на американските средства за информация за неговата визита е обяснимо: полицаите си говорят за своите си работи и по-добре е да не ровичкаме, а да броим успешните съвместни операции против тероризма и организираната транснационална престъпност.

Склонен съм да приема, че и в двата случа става дума за традиционното „no news, good news".

Не знам чия е инициативата, но през последните дни „Евронюз" отдели доста внимание на нашата страна. Европейският информационен канал, чийто сигнал се получава в 102 страни, излъчва 24-часови информации на английски, испански, италиански, немски, португалски, руски, арабски, турски, персийски и украински.

На 21 септември беше показан репортажът: „Шах на организираната престъпност в България". Съдържанието му отговаря на заглавието: все още няма мат и партията между българските правоохранителни органи и крупната престъпност не е завършила. Въпреки това - сериозен пробив в клишетата на доста европейски колеги.

Следващият „удар" на „Евронюз" беше интервюто на журналиста Hans Von der Brelie с Бойко Борисов, излъчено на 26 септември.

Още от заглавката стана ясно, че колегата се вълнува предимно от три теми: присъединяването на България към пространството на Шенген (въпросът е към други европейски столици), борбата срещу организираната престъпност (отговорът е в устата и на дежурния на входа на сградата на МВР) и енергийната зависимост на страната от Русия (като че ли интервюто е платено от някоя американска енергийна компания – не бих се учудил).

Лошото е, че нашият премиер се хваща на въдицата и в отговорите му – както на основните въпроси, така и в „страничните" (за миналото му, за прозрачността при провеждането на конкурси за обществените поръчки и др.) – прозира махленска сръдня или фукня.

„Членовете на ЕС знаят, че шенгенската граница е по-добре охранявана, отколкото в техните собствени страни. Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е стриктно пазена", казва ръководителят на правителството на последния приет в клуба. Дори и да е истина, не би следвало да се говори така на държави, в които между 10 и 30 на сто от жителите са имигранти - със съответните рискове. За разлика от България, която няма този проблем.

Следва неговата странна оценка за критичния доклад на Европейската комисия, обръщащ внимание на неуспеха в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта (интервюто беше взето след скандала с двете пиарки от Министерството на земеделието): „Ако обърнем внимание на прозрачността при провеждането на конкурсите за обществените поръчки, България се справя много по-добре от други европейски страни". Sic!

Погледнато отвън, върхът на всичко е хвалбата, че през последните три години е увеличена възрастта за пенсиониране, че пенсиите и заплатите са замразени, с което са изпълнени маниакалните изисквания на германската централна банка (която забравя, че еврото, а не марката е нейната валута): „дефицит 1,2% от БВП и инфлация 0%".

Ако са професионалисти на място, колегите от „Евронюз" би следвало да разпитат хората от Враца, Видин, Плевен и т.н. колко ги грее тази макроикономическа „стабилност"?

Могат да разговарят и с Диана Йорданова, която е в Испания от 2001 г.; сега е безработна, но казва: „Ще продължа да се боря тук". Или да питат Велика Дупчева от Сандански – 10 години в е Мадрид, чисти къщи, но няма намерение да се връща в България, защото... За двете пише вестник „Нова дума".

Разбира се, биха могли да обърнат внимание и на факта, че след двугодишен конкурс за главен диригент на една от най-добрите класически музикални формации в Испания - Симфоничния оркестър на Княжество Астурия - е избран българинът Росен Миланов. Та и да цитират „Чикаго трибюн", който го описва като „професионалист, на когото трябва да обърнете внимание, ако се интересувате от бъдещето на музиката".

Не знам дали с въпросите към Бойко Борисов и с неговите отговори „Евронюз" изписва вежди на България, страна член на Европейския съюз? Или...

#Евронюз #Euronews #българи в чужбина #български емигранти #емигранти #Росен Плевнелиев #Калин Георгиев #Президент на България #САЩ #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници