След повече от 20 години: България ще има нови влакове

След повече от 20 години: България ще има нови влакове
A A+ A++ A

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха в петък (26 април) договора за доставка на 7 двуетажни влака.

Те ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС.

„Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е закупила нито един нов влак“, посочи министър Гвоздейков. По думите му след всичките години на неглижиране на железопътния транспорт, обществото заслужава да пътува с модерни и безопасни влакове, а този договор е първата сериозна крачка в тази посока. „Подвижният състав, който ще бъде доставен до 2026 г., отговаря на всички изисквания за комфорт и екологичност, които стоят в основата на реформите по НПВУ“, допълни още транспортният министър.

Договорът включва доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически влака от серията „KISS”, както и опция за доставка на още 3 влака при осигурено финансиране до края на срока му.

Изпълнителят трябва да осигури също 15-годишна поддръжка на влаковете и обучение на експлоатационния персонал. Подвижният състав ще разполага с минимум 300 седящи места, а повече от 10% от тях ще бъдат за хора с намалена подвижност. Влаковете са за скорост от 160 км/ч и ще са оперативно съвместими с европейската железопътна мрежа.

Стойността на договора е 300 513 279,50 лева, а срокът за доставка е 26 месеца.

#влак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти