Плевнелиев: Франция да не преувеличава проблема с ромите

Плевнелиев: Франция да не преувеличава проблема с ромите
В интервю за вестник „Нувел Обсерватьор“ Росен Плевнелиев посочи, че във Франция има около 2000 български роми, 80% от които пребивават в страната законно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев призова Франция да не преувеличава проблема с ромите.

В интервю за вестник „Нувел Обсерватьор“ той посочи, че във Франция има около 2000 български роми, 80% от които пребивават в страната законно.

Според него става въпрос за 400 души, за които „се опитваме да работим по възможно най-хуманния начин“ – интеграцията.

На въпроса какво разбира под интегриране Росен Плевнелиев посочва, че трябва да се намерят икономически перспективи за това население на европейско ниво.

„Ние скоро ще се присъединим към Шенгенското пространство. Ако спазваме правилата, нито въпросът с ромите, нито някой друг въпрос няма да ни попречи в това отношение. България сигурно пази европейските граници, дори според нас по-сигурно в сравнение с други страни“, похвали се той.

В интервюто българският държавен глава коментира икономическите, културните и европейските връзки между България и Франция.

Според него независимо дали става дума за валутния, фискалния или за всякакъв друг съюз, България работи за най-добрата интеграция в Европа. „Ние нямаме друг шанс в един толкова бързо развиващ се свят“, каза той.

Плевнелиев коментира и сътрудничеството с Франция в ядрената енергетика на фона на провелия се референдум в България, на който гражданите се произнесоха положително.

„България ще продължи живота на реактори № 5 и № 6 на АЕЦ „Козлодуй“ и процедурите вече са предприети. Ще има търгове за обществени поръчки и ще сме щастливи, ако френският гигант „Арева“ е кандидат“, заяви Росен Плевнелиев.

Той отбеляза, че икономическите връзки на България с Франция са „здрави“.

„Ние се гордеем със споразумението с „Тотал“ за проучване на континенталния шелф на Черно море. Ключов партньор за нас е Véolia. „Алстом“ също има проекти в България“, изтъкна още Плевнелиев и добави, че през последните 23 години френските инвестиции в България са достигнали около 1 милиард евро.

„През следващите 3 години ние ще удвоим тази сума“, обеща той.

#ядрена енергетика #„Арева“ #АЕЦ „Козлодуй“ #роми #Президент на България #Росен Плевнелиев #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници