С до 130 км/ч по магистралите: Трябва ли максималната скорост да бъде намалена

С до 130 км/ч по магистралите: Трябва ли максималната скорост да бъде намалена
A A+ A++ A

Максималната скорост по магистралите да стане 130 км/ч. Ще успее ли мярката да повиши безопасността и какво още е нужно за справяне с войната по пътищата?Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност".

„Тази мярка в момента няма да бъде приета, защото парламентът си заминава. По същество дали е ефективна тази мярка – само в две държави в Европа, Германия и Полша, скоростта е над 130 км/ч. В останалите случаи допустимата скорост на магистралите е 110-120 км/ч. Ако се въведе тази мярка, тя принципно е добра. Но ако не бъде контролирано нейното изпълнение, от нея няма смисъл и няма да има ефект. Единствената магистрала, която е завършена е „Тракия”. На нея, за разстояние от 340 километра има поставени едва 3 камери”, заяви Тодоров.

Дунев подчерта, че „като любител на високите скорости, мисли, че тази мярка няма да даде резултат и да допринесе с много за общата картина на пътната безопасност”. „Статистиката показва, че най-много ПТП-та с брой загинали и пострадали има на първокласните пътища. Това са пътища, по които се шофира с до 90 км/ч и няма обезопасителни системи. Тези случаи на автомагистрала са три пъти по-малко. Проблемът не е в скоростта ни на магистралите. Една такава мярка според мен не е навременна. Освен това тази скорост е максимално допустима, но не е задължителна. Шофьори, които не се чувстват сигурни на такава скорост, спокойно могат да я намалят”, подчерта той.

#магистрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите