Захарова: Франция подготвя 1500 войници за Украйна

Захарова: Франция подготвя 1500 войници за Украйна

ФБ/Мария Захарова

A A+ A++ A

Франция може да приведе в бойна готовност около 1500 военнослужещи през април за разполагане в Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Появява се нова информация за подготовката от страна на Париж на военен контингент за изпращане в Украйна. За целта командването на Френския чуждестранен легион в началото на март е одобрило състава на батальонна тактическа група от около 1500 души", посочи тя на пресконференция.

Захарова отбеляза, че се очаква през април групата да бъде приведена в пълна бойна готовност за оперативно разгръщане в украинския театър на военните действия.

"Междувременно французите продължават онази част от своята история, която като цяло трябва да отиде в забвение: бизнеса на техните предци, които са се занимавали с таен износ от Украйна на културни ценности, включително древни византийски икони, за тяхното предполагаемо - както те го наричат - съхранение във Франция", посочи още тя.

Захарова заяви, че режимът в Киев "продължава да прочиства медийното пространство и да въвежда тотална цензура в страната".

"На 28 март френският вестник Le Figaro публикува статия за 70 убити журналисти в Украйна и 250 закрити медии", посочи говорителката. "По-добре късно, отколкото никога. Само един въпрос: говорили сме за всичко това, включително и с Le Figaro, който интервюира представители на външно министерство".

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни войски в Украйна не се изключва в бъдеще, като подчерта, че "всички варианти" за помощ на Киев "са възможни".

Изказването му обаче бързо беше опровертано от съюзниците.Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че Алиансът няма планове да изпраща бойни части в Украйна.

Повечето европейски страни - включително Германия, Чехия и Полша - също потвърдиха, че нямат подобни планове. Трите балтийски страни - най-изложените на руска атака, ако Москва успее във войната си срещу Украйна - обаче са много по-отворени към идеята.

#Франция #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници