Габриел: МВнР следи внимателно позициите на Русия спрямо България

Габриел: МВнР следи внимателно позициите на Русия спрямо България

ФБ/Мария Габриел

A A+ A++ A

"Докато има диалог, разум и механизъм, по който да се вземат решенията, правителството ще издържи. Надявам се с премиера акад. Николай Денков да продължаваме да даваме положителен пример, защото, когато има диалог, аргументи, когато се търси най-доброто решение, това дава резултат и носи стабилност и предвидимост".

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

И допълни, че още от самото начало между изпълнителната и законодателната власт има диалог.

"Атмосферата е конструктивна и позитивна. Моментите на напрежение са нормални, в тях се изчистват различия и се излагат аргументи".

Вицепремиерът подчерта, че изборът за подкрепа на Украйна е цивилизационен и като член на НАТО и ЕС България също застава на страната на свободата. Според нея към различните позиции трябва да има уважение.

"Важно е, отчитайки различията, да останем последователни".

В предаването "Неделя 150" тя посочи, че Външно министерство следи внимателно позициите на Русия спрямо България, отчитайки сложната обстановка, в която се намираме:

"Провокативни изказвания са опит за агресивна демонстрация и зловредно влияние, намеса във вътрешните работи. Всеки път, когато има даден тип провокация, България трябва да е на ниво, което да ѝ позволи пропорционална реакция, която да провокира действия, когато се наложи. Не трябва да се реагира на всяка провокация, но ясно и твърдо си отстояваме позицията".

По думите на Габриел темата за борбата с дезинформацията се очертава като една от хоризонталните теми на първата координационна среща (председателствана от нея) в рамките на бъдещата кандидатура на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Има нужда не само едно министерство да работи по темата, а всички заедно през образование, отбрана, външно министерство. Нужен ни е координационен механизъм, който, обхващайки различните аспекти, да дава решения, таргетирани за отделните специфики на тези информации".

Тя е категорична, че България няма нужда от излишен ентусиазъм спрямо влизане в Шенгенското пространство, трябва да се положат всички усилия, необходими са прагматизъм и реализъм.

"До октомври усилията трябва да са най-интензивни и конкретни в начина, по който представяме постигнати от нас резултати. Всички държави членки трябва да разберат, че България в Шенген е заявка за опазване на външните граници на ЕС. Рисковете от това страната ни да остане извън Шенген са по-големи".

#Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници