Андрей Ковачев: Северна Македония да не си прави никакви сметки за ЕС

Андрей Ковачев: Северна Македония да не си прави никакви сметки за ЕС

ФБ/Андрей Ковачев

A A+ A++ A

България протяга ръка за приятелство и добросъседство към Република Северна Македония, но всичко зависи от ролята на македонските власти. От другата страна си държат на идеологията, на всички тези митологии, които предават на младите поколения и има ненаказаност спрямо езика на омразата. Toва заяви българският евродепутат от групата на ЕНП Андрей Ковачев пред БиТиВи след поредното напрежение и сблъсъците в Северна Македония.

Той обясни, че това е поредица от антибългарски прояви и цялата атмосфера, създадена от политици, медии и политическия елит на неприязън към българите се прехвърля в сферата на спорта и на културата. Няма как, след като самите политици в Република Северна Македония подклаждат подобно поведение, да не се случват такива неприятни и недопустими инциденти, които могат да стигнат и до фатални инциденти, предупреди Ковачев.

Той посочи, че България е дала толкова много възможности на РСМ и не смята за нужно да се самокритикуваме какво не сме направили. Ковачев настоя българите да не са обект на дискриминация в Северна Македония и да може да имат нормална реализация. Чрез вписването на българите в основната част на Конституцията на РСМ, то ще имат правна основа за защита на техните права като етнически българи.

Политиците в РСМ да не си правят никакви сметки. Има европейско предложение, в което е записано, че договорът между България и РСМ изисква да премахнат езика на омразата, да променят пропагандата в учебниците - това са част от изискванията на ЕС. Да не тълкуват превратно какво е казал Олаф Шолц и да не ходят от врата на врата да питат, че нищо друго не трябва да правят, за да влязат в ЕС, отсече Андрей Ковачев.

#Андрей Ковачев #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници