От днес всеки турист трябва да плати по 5 евро, за да посети Венеция

От днес всеки турист трябва да плати по 5 евро, за да посети Венеция

canav

A A+ A++ A

Туристите, желаещи да посетят Венеция, от днес вече ще трябва да заплащат такса от 5 евро, съобщават световните агенции. Пробната инициатива е опит да бъдат обезкуражени туристите, посещаващи града само за един ден, в най-натовареното време.

Таксата ще се плаща за влизане в града между 08:30 и 16:00 часа, но не се отнася за жители на областта Венето, хора които работят, учат или са родени във Венеция, както и за туристи, резервирали нощувки. Децата под 14 години също са изключени от таксата, а в някои случаи ще се допуска и изключение срещу ваучер.

Пробният период на схемата първоначално ще продължи до 5 май, а след това - през почти всички уикенди до средата на юли, за общо 29 дни тази година. След това до края на годината ще бъде взето решение дали схемата да стане постоянна. Притокът на посетители от цял свят носи много пари на „горещите“ туристически дестинации. От известно време обаче масовият туризъм създава и проблеми на Венеция - една от най-известните туристически дестинации в света, отбелязва БТА.

Историческият център с известния площад „Сан Марко“, моста Риалто и многобройните канали вече има по-малко от 50 000 постоянни жители, а в разгара на сезона в някои дни туристите са най-малко два пъти повече.

Според оценки миналата година градът е бил посетен от около 15 милиона души.

Неплащането на входния билет може да доведе до глоба от 50 до 300 евро. Според градските власти приходите ще бъдат използвани за обновяване на канали, пътища и сгради.

#Венеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите