Кенет Мертен: България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО

Кенет Мертен: България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО

БТА

A A+ A++ A

България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на стратегически важния Черноморски регион. Това каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен в юбилейната си реч по повод 75 години от подписването на Северноатлантическия договор, 20 години членство в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България. Той участва в събитието, организирано от Атлантическия клуб в България "България-САЩ-НАТО: Съюзници в два века", съобщи БТА.

Днес, 75 години след подписването на Вашингтонския договор, 33 години след основаването на Атлантическия клуб и 20 години след присъединяването на страната към НАТО, България се е утвърдила като надежден и ценен член на Алианса и лидер в регионалната сигурност, подчерта посланик Мертен.

Той отбеляза, че страната ни е допринесла за повишаването на общата готовност на НАТО, както и за ключови мисии на алианса като тези в Косово и Ирак.

Основополагащата цел на НАТО - отбрана и възпиране също е толкова важна и днес, колкото и при създаването на алианса, подчерта посланик Мертен. По думите му нахлуване на Русия в Украйна е сигнал за света и напомняне, че свободата и демокрацията никога не могат да бъдат приемани за даденост.

Той акцентира и върху присъединяването на Финландия и Швеция към алианса и изтъкна ролята на чадъра за сигурност на НАТО, гарантиран от член 5 от Северноатлантическия договор – нападение срещу една държава, означава нападение срещу всички. Финландия и Швеция направиха този избор, същият избор, който България направи преди 20 години, изтъкна посланик Мертен.

Той отбеляза, че НАТО поддържа мира в Европа от Втората световна война насам. Това е съюз, който ни прави по-силни заедно. Националният девиз на България за 20-годишнината отразява именно това усещане - "НАТО, защото сме по-силни заедно", посочи посланик Мертен.

Гордея се, че Съединените щати са приятел, партньор и съюзник на България в изграждането на едно по-сигурно, проспериращо и демократично бъдеще, заяви той. Посланик Мертен отбеляза, че 120-годишните двустранни отношения никога не са били по-силни. Той подчерта, че САЩ са предоставили през последните години помощ за военната модернизация на България.

По повод предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли посланик Мертен отбеляза, че темата е "Да защитим бъдещето си". Той подчерта, че НАТО се адаптира, за да се изправи срещу заплахите на 20-и век - от хибридната война, дезинформацията и злонамерената кибердейност до изменението на климата. Когато нашите лидери се съберат във Вашингтон, те ще говорят за това как можем да се подготвим за тези нови заплахи, а също и как да реагираме бързо и заедно при възникване на кризисни събития, посочи посланик Мертен.

Той отбеляза, че Алиансът разширява мрежата си от партньори, като на срещата през юли са поканени Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея. Това е от значение, защото през последните години видяхме как заплахите, които произлизат от Индо-Тихоокеанския регион, пряко засягат евроатлантическата сигурност, посочи още посланик Мертен.


#Кенет Мертен #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници