От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички

От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички
A A+ A++ A

Всеки дом има своя тайна книга с рецепти, предавана от поколение на поколение. Този стар тефтер на баба е истинско съкровище, изпълнено с вкусове и аромати от детството ни. Една от най-любимите рецепти в него са сладките бабини гъсенички – пухкави, ароматни и неустоимо вкусни. В тази статия ще споделим с вас тази класическа рецепта, която ще ви върне назад във времето и ще ви напомни за топлите дни, прекарани в кухнята на баба.

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 чаша захар
  • 1/2 чаша олио
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. карамфил (смлян)
  • 1/2 ч.л. индийско орехче (смляно)
  • 1 ванилия
  • 3 чаши брашно
  • 1/2 чаша прясно мляко
  • 1 пакетче шоколадова глазура (или шоколад за разтопяване)
  • Цветни захарни пръчици за украса

Инструкции

Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици

Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба

От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време

Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Реване от стария тефтер на баба

Приготвяне на тестото:

  • В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.
  • Добавете олиото и продължете да разбивате.
  • В отделна купичка смесете бакпулвера, содата бикарбонат, канелата, карамфила и индийското орехче.
  • Добавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте добре.
  • Добавете ванилията и постепенно добавяйте брашното, като продължавате да разбърквате.
  • Накрая добавете прясното мляко и замесете меко тесто.

Формиране на гъсеничките:

  • Загрейте фурната на 180°C.
  • Откъснете малки парчета от тестото и ги оформете на топчета с размер на орех.
  • Подредете топчетата върху тава, покрита с хартия за печене, като ги поставите на разстояние едно от друго.
  • Печете в предварително загрятата фурна за около 10-12 минути или докато гъсеничките станат златисти.
  • Друг вариант е да слобите тестото в пош и да направите малки "гъсенички"

Украсяване:

  • Оставете гъсеничките да изстинат напълно.
  • Разтопете шоколадовата глазура на водна баня или в микровълнова фурна.
  • Потопете горната част на всяка гъсеничка в разтопения шоколад и я поставете обратно върху хартията за печене, за да стегне шоколадът.
  • Докато шоколадът все още е мек, украсете гъсеничките с цветни захарни пръчици, за да наподобяват антени и крачета.

Съвети:

  • Можете да добавите настъргана кора от лимон или портокал към тестото за допълнителен аромат.
  • Ако нямате цветни захарни пръчици, можете да използвате разтопен бял шоколад и да рисувате очи и уста с клечка за зъби.

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Тези сладки бабини гъсенички са перфектният десерт за всеки повод – от семейни събирания до детски рождени дни. Те носят със себе си топлината и любовта на бабините ръце и са чудесен начин да предадем традициите на следващите поколения. Насладете се на тези пухкави и ароматни лакомства и не забравяйте да запишете рецептата в своя собствен тефтер, за да я запазите жива и за бъдещето.

#електронни рецепти #рецепти #хартиени рецепти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Как оценявате подготовката на България за приемане на еврото?