Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба

Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба
A A+ A++ A

Всяка кухня има своите съкровища, които се предават от поколение на поколение. Едно от тези съкровища в българската кулинарна традиция са сладките прасковки – малки, ароматни и изключително вкусни бисквитки, които носят усещане за домашен уют и топлина. В тази статия ще ви представим една автентична рецепта за сладки прасковки, която е запазена в стария тефтер на баба.

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Необходими продукти:

  • 250 г масло (разтопено)
  • 1 чаша пудра захар
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 400 г брашно
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • Пудра захар за поръсване

Инструкции:

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

Подготовка: Загрейте фурната до 180°C. Постелете тава с хартия за печене или я намажете леко с масло.

Смесване на сухите съставки: В голяма купа смесете брашното, содата бикарбонат, бакпулвера и щипката сол. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки.

Кремообразна смес: В друга купа разбийте мекото масло и пудрата захар до получаване на кремообразна консистенция. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате след всяко добавяне. Накрая добавете ваниловата есенция и отново разбъркайте.

Комбиниране: Постепенно добавете сухите съставки към мократа смес, като разбърквате внимателно, докато получите гладко тесто. Ако тестото е твърде лепкаво, можете да добавите още малко брашно.

Оформяне: От тестото оформете малки топчета с размер на орех и ги подредете върху подготвената тава, оставяйки достатъчно разстояние между тях, тъй като ще се разширят при печенето.

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

Печене: Печете сладките прасковки в предварително загрятата фурна за около 10-12 минути или докато краищата им започнат да се златистят. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат върху решетка.

Поръсване: След като сладките прасковки са напълно охладени, поръсете ги обилно с захар. Това не само ще придаде красив завършек, но и ще добави допълнителна сладост. Слепете две от сладките и добавате сладко по избор в градата им. Ако искате да имате типичния вид на сладките от едно време, то добавете сладкарска боя.

Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици

Съвети:

  • Можете да експериментирате с различни аромати, като добавите лимонова кора или канела към тестото.
  • За по-интересен вкус, можете да добавите нарязани ядки или шоколадови парченца към тестото преди печене.
  • Сладките прасковки са идеални за сервиране с чай или кафе и са чудесен подарък за приятели и семейство.

Тази рецепта за сладки прасковки е истинско наследство от стария тефтер на баба, което носи със себе си спомени за детството и домашния уют. Насладете се на този традиционен десерт и споделете радостта от него с близките си!

#бабина рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната?