От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
A A+ A++ A

Всеки от нас има спомени от детството, свързани с вкусни домашни печива, приготвени от любимата ни баба. Един от тези незабравими десерти е традиционният български кекс – пухкав, ароматен и винаги готов да предизвика усмивка на лицето ви. Днес ще ви представим една класическа рецепта за този сладък спомен от миналото, която можете да откриете в тефтера на всяка баба.

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 1 чаша захар (около 200 г)
  • 1 чаша кисело мляко (около 250 мл)
  • 1/2 чаша олио (около 120 мл)
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 2 ванилии
  • 2 чаши брашно (около 250 г)
  • Настъргана кора от лимон или портокал (по желание)

Инструкции:

Подготовка: Загрейте фурната на 180°C и подгответе форма за печене, като я намажете с малко масло или покриете с хартия за печене.

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Разбиване на яйцата: В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Това може да отнеме около 5-7 минути, докато захарта се разтвори напълно и сместа стане светла и кремообразна.

Добавяне на мокрите съставки: Към яйчната смес добавете киселото мляко и олиото. Разбъркайте добре, докато всичко се смеси равномерно.

Сухите съставки: В отделна купа смесете брашното и бакпулвера. Постепенно добавяйте сухата смес към мократа, като разбърквате внимателно с шпатула или дървена лъжица, за да не спадне тестото. Добавете ванилията и настърганата лимонова или портокалова кора, ако използвате.

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

Печене: Изсипете готовото тесто във формата за печене и разпределете равномерно. Печете в предварително загрятата фурна за около 40-45 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста.

Охлаждане и сервиране: Оставете кекса да се охлади във формата за няколко минути, след което го извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка. Можете да го поръсите с пудра захар преди сервиране за допълнителен завършек.

Рецепти от тефтера на баба: Какво да си сготвим с останалото кисело зеле

Съвети:

  • Ако искате по-богат вкус, можете да добавите нарязани орехи или шоколадови парченца към тестото.
  • За по-ароматен кекс, използвайте прясно изцеден лимонов сок вместо вода в рецептата.

Този традиционен български кекс е идеален за следобедно кафе или чай, както и за специални поводи. Той носи топлината и уюта на дома, напомняйки ни за безгрижните дни от детството, когато баба беше тази, която правеше всичко вкусно и уютно. Приятен апетит!

#бабина рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли протеста на работещите в градския транспорт в София?