Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба

@dundyspy

A A+ A++ A

Сладкият салам е един от най-любимите и емблематични десерти от нашето детство. Тази рецепта е предавана от поколение на поколение и е любима на мнозина заради своята простота и невероятен вкус. Ето как можете да приготвите този вкусен сладък салам у дома:

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Съставки:

  • 200 г бисквити (най-добре е да използвате обикновени бисквити без крем)
  • 100 г масло (на стайна температура)
  • 100 г захар
  • 3 супени лъжици какао на прах
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ванилова захар
  • 100 г орехови ядки (по желание)
  • Пудра захар за поръсване

Инструкции:

Подготовка на бисквитите:

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

  • Натрошете бисквитите на дребни парчета. Можете да ги поставите в найлонов плик и да ги намачкате с точилка или да ги смелите в кухненски робот. Важно е да останат малки парченца, за да се усеща текстурата им в крайния продукт.

Приготвяне на шоколадовата смес:

  • В голяма купа смесете маслото и захарта. Разбийте ги с миксер до получаване на гладка и пухкава смес.
  • Добавете какаото на прах и ваниловата захар към маслото и захарта. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
  • Постепенно добавете прясното мляко, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гладка и кремообразна.

Смесване на съставките:

  • Към шоколадовата смес добавете натрошените бисквити и ореховите ядки (ако използвате). Разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно.

Формиране на сладкия салам:

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

  • Прехвърлете сместа върху парче прозрачно фолио или хартия за печене. Оформете я на цилиндър, като завиете фолиото или хартията около сместа. Уверете се, че сте оформили хубав и компактен цилиндър.
  • Поставете сладкия салам в хладилник за поне 2 часа, за да стегне и да придобие форма.

Поръсване с пудра захар:

  • След като сладкият салам е стегнал, го извадете от хладилника и го освободете от фолиото или хартията.
  • Поръсете го обилно с пудра захар, за да му придадете завършен вид.

Сервиране:

  • Нарежете сладкия салам на филийки и сервирайте. Той е чудесен за следобедно кафе или чай и е идеален за празнични поводи.

Съвети:

Вкусни ореховки от стария тефтер на баба

  • За по-интензивен вкус, можете да добавите настъргана лимонова кора или портокалова кора към сместа.
  • Ако искате сладкият салам да бъде по-сладък, увеличете количеството захар в сместа или добавете глазура от разтопен шоколад.

Тази рецепта за сладък салам е истинско удоволствие за сетивата и ще ви върне назад във времето, когато баба приготвяше домашни сладки с любов и внимание. Насладете се на този ароматен и вкусен сладък салам и споделете радостта с близките си!

#сладките #сладкиш #бабина рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли протеста на работещите в градския транспорт в София?