
Сладкият салам е един от най-любимите и емблематични десерти от нашето детство. Тази рецепта е предавана от поколение на поколение и е любима на мнозина заради своята простота и невероятен вкус. Ето как можете да приготвите този вкусен сладък салам у дома:
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Съставки:
- 200 г бисквити (най-добре е да използвате обикновени бисквити без крем)
- 100 г масло (на стайна температура)
- 100 г захар
- 3 супени лъжици какао на прах
- 100 мл прясно мляко
- 1 ванилова захар
- 100 г орехови ядки (по желание)
- Пудра захар за поръсване
Инструкции:
Подготовка на бисквитите:
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
- Натрошете бисквитите на дребни парчета. Можете да ги поставите в найлонов плик и да ги намачкате с точилка или да ги смелите в кухненски робот. Важно е да останат малки парченца, за да се усеща текстурата им в крайния продукт.
Приготвяне на шоколадовата смес:
- В голяма купа смесете маслото и захарта. Разбийте ги с миксер до получаване на гладка и пухкава смес.
- Добавете какаото на прах и ваниловата захар към маслото и захарта. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
- Постепенно добавете прясното мляко, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гладка и кремообразна.
Смесване на съставките:
- Към шоколадовата смес добавете натрошените бисквити и ореховите ядки (ако използвате). Разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно.
Формиране на сладкия салам:
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
- Прехвърлете сместа върху парче прозрачно фолио или хартия за печене. Оформете я на цилиндър, като завиете фолиото или хартията около сместа. Уверете се, че сте оформили хубав и компактен цилиндър.
- Поставете сладкия салам в хладилник за поне 2 часа, за да стегне и да придобие форма.
Поръсване с пудра захар:
- След като сладкият салам е стегнал, го извадете от хладилника и го освободете от фолиото или хартията.
- Поръсете го обилно с пудра захар, за да му придадете завършен вид.
Сервиране:
- Нарежете сладкия салам на филийки и сервирайте. Той е чудесен за следобедно кафе или чай и е идеален за празнични поводи.
Съвети:
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
- За по-интензивен вкус, можете да добавите настъргана лимонова кора или портокалова кора към сместа.
- Ако искате сладкият салам да бъде по-сладък, увеличете количеството захар в сместа или добавете глазура от разтопен шоколад.
Тази рецепта за сладък салам е истинско удоволствие за сетивата и ще ви върне назад във времето, когато баба приготвяше домашни сладки с любов и внимание. Насладете се на този ароматен и вкусен сладък салам и споделете радостта с близките си!
Още по темата:
- » Рецептите на баба от стария тефтер: Чушки бюрек
- » От стария тефтер на баба: Три рецепти за типични родопски ястия
- » Реване от стария тефтер на баба