
От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

В днешно време, когато здравословното хранене и алтернативните продукти заемат централно място в нашите кухни, често се връщаме назад във времето, за да си припомним вкусовете и ароматите от детството. Вкусът на домашните печива, приготвени с обикновени съставки като глутен, бяло брашно, мазнина и захар, беше нещо специално и незабравимо. Днес ще ви представим една класическа рецепта за бухтички, която ще ви върне в онези щастливи дни, когато всичко беше толкова просто и вкусно.
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Съставки:
- 2 чаши бяло брашно
- 1 пакетче суха мая (около 7 г)
- 1/2 чаша топла вода
- 1/2 чаша топло прясно мляко
- 1/4 чаша захар
- 1 яйце
- 1/4 чаша разтопено масло
- 1 ч.л. сол
- Масло за намазване на формата
- Пудра захар за поръсване (по желание)
Инструкции
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
Активиране на маята:
В малка купа смесете топлата вода и захарта. Поръсете маята отгоре и оставете да престои около 5-10 минути, докато стане пенлива.
Приготвяне на тестото:
В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в центъра и добавете активираната мая, топлото мляко и яйцето. Постепенно добавете разтопеното масло и замесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да постигнете желаната консистенция.
Втасване:
Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около час или докато удвои обема си.
Оформяне на бухтичките:
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
След като тестото е втасало, го премесете леко и го разделете на малки топчета с размер на орех. Подредете ги в намазнена форма за печене, оставяйки малко разстояние между тях, тъй като ще се разширят по време на печенето.
Второ втасване:
Покрийте формата с кърпа и оставете бухтичките да втасат още веднъж за около 20-30 минути.
Печене:
Загрейте фурната на 180°C и печете бухтичките за около 20-25 минути, или докато станат златисти и пружинират при леко натискане. Друг вариант е да затоплите голямо количество олио с дълбок тиган и да изпържите бухтичките.
Сервиране:
Оставете бухтичките да изстинат леко преди сервиране. Можете да ги поръсите с пудра захар за допълнителен сладък завършек.
Тази рецепта за бухтички е истинско пътуване назад във времето, когато храната беше проста, но невероятно вкусна. С помощта на класически съставки като глутен, бяло брашно, мазнина и захар, тези бухтички ще ви напомнят за топлите и уютни моменти от детството. Пригответе ги за закуска, следобедно кафе или просто за удоволствие – те със сигурност ще внесат радост и топлина във вашия дом.
Приятен апетит!
Още по темата:
- » Рецептите на баба от стария тефтер: Чушки бюрек
- » От стария тефтер на баба: Три рецепти за типични родопски ястия
- » Реване от стария тефтер на баба