
Мекиците са едно от най-любимите традиционни български ястия, което носи спомени за детството и топли семейни моменти. Те са пухкави, ароматни и винаги успяват да зарадват всеки, който ги опита. Днес ще ви представим автентична рецепта за перфектните мекици, предавана от поколение на поколение в тефтерите на нашите баби.
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая (около 7 г) или 20 г прясна мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 250 мл топло мляко
- 1 яйце
- 50 мл олио или разтопено масло
- Още малко олио за пържене
Инструкции:
Активиране на маята:
В малка купа смесете топлото мляко, захарта и маята. Оставете сместа да престои около 10 минути, докато маята се активира и образува пяна.
Приготвяне на тестото:
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и добавете активираната мая, яйцето и олиото или разтопеното масло. Започнете да замесвате тестото, като постепенно добавяте брашно, докато получите меко и еластично тесто. Месенето трябва да продължи около 10 минути, докато тестото стане гладко и не лепне по ръцете.
Втасване:
Покрийте купата с тестото с чиста кърпа и оставете на топло място да втаса за около 1 час или докато удвои обема си.
Оформяне на мекиците:
След като тестото е втасало, го разделете на малки топчета с размер на орех. Поръсете работната повърхност с малко брашно и разточете всяко топче на тънка кора. Можете да използвате точилка или просто да разтегнете тестото с ръце.
Пържене:
Загрейте достатъчно количество олио в дълбок тиган или фритюрник на средно висока температура. Пържете мекиците от двете страни до златисто кафяво, като внимавате да не ги прегорите. Извадете готовите мекици върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Сервиране:
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Поднесете мекиците топли, поръсени с пудра захар или гарнирани с мед, сладко, сирене или каквото предпочитате.
Съвети от баба:
- Винаги използвайте прясно брашно и качествени продукти за най-добри резултати.
- Не пестете времето за втасване – то е ключово за получаването на пухкави мекици.
- Ако искате мекиците да бъдат по-ароматни, можете да добавите ванилия или лимонова кора към тестото.
Тази рецепта е истинско наследство от нашите баби и дядовци, която ни напомня за домашния уют и топлината на семейните събирания. Насладете се на перфектните мекици и създайте нови спомени с близките си!
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба
Още по темата:
- » От тефтера на баба: Рецепта за вкусен домашен тутманик
- » Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
- » Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка