Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба

Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
A A+ A++ A

Локумените масленки са традиционен български сладкиш, който носи аромата и вкуса на детството. Тази рецепта е предавана от поколение на поколение и е любима на мнозина заради своята простота и невероятен вкус. Ето как можете да приготвите тези вкусни масленки у дома:

От тефтера на баба: Рецепта за перфектните бухтички - вкусът на детството, когато всички ядяха глутен, бяло брашно и захар

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Съставки:

  • 500 г брашно
  • 250 г масло (на стайна температура)
  • 200 г пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 пакетче български локум
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция
  • Щипка сол
  • Пудра захар за поръсване

Инструкции:

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба

Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник

Подготовка на тестото:

  • В голяма купа смесете брашното и бакпулвера. Добавете щипка сол и разбъркайте добре.
  • В отделна купа разбийте маслото и пудрата захар до получаване на гладка смес.
  • Добавете яйцето и ваниловата есенция към маслената смес и разбъркайте отново.
  • Постепенно добавяйте сухите съставки към маслената смес, като бъркате непрекъснато, докато получите меко и гладко тесто. Ако тестото е прекалено сухо, добавете малко мляко или вода, за да постигнете желаната консистенция.

Оформяне на масленките:

От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс

Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка

  • Загрейте фурната на 180°C.
  • Разточете тестото върху набрашнена повърхност до дебелина около 0.5 см.
  • Изрежете фигурки с помощта на формички за сладки или нож. Можете да направите кръгли, квадратни или правоъгълни масленки по ваш избор.
  • Добавете парче локум в средата на получената фигурка и загърнете.
  • Подредете масленките върху тава, покрита с хартия за печене, като оставяте малко разстояние между тях, за да не залепнат една за друга при печенето.

Печене:

  • Печете масленките в предварително загрята фурна за около 10-12 минути или докато краищата им започнат да златистят.
  • Оставете ги да изстинат върху решетка преди да ги поръсите с пудра захар.

Сервиране:

  • Поръсете охладените масленки с пудра захар и сервирайте. Те са чудесни за следобедно кафе или чай и са идеални за празнични поводи.

Съвети:

  • За по-интензивен вкус, можете да добавите настъргана лимонова кора или портокалова кора към тестото.
  • Ако искате масленките да бъдат по-сладки, увеличете количеството пудра захар в тестото или добавете глазура от разтопен шоколад.

Тази рецепта за локумени масленки е истинско удоволствие за сетивата и ще ви върне назад във времето, когато баба приготвяше домашни сладки с любов и внимание. Насладете се на тези ароматни и вкусни масленки и споделете радостта с близките си!

#баба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли протеста на работещите в градския транспорт в София?