
Карамелът е класически десерт, който носи със себе си вкусовете и ароматите на детството. Много от нас свързват този сладък деликатес с любимите моменти, прекарани с баба в кухнята. В тази статия ще споделим автентичната рецепта за перфектния карамел, предавана от поколение на поколение в тефтерите на нашите баби.
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Необходими продукти:
- 200 г захар
- 100 мл вода
- 100 мл мляко
- 50 г масло
- 1 ванилова шушулка или 1 ч.л. ванилов екстракт
Инструкции:
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Подготовка на сиропа:
- В тенджера сложете захарта и водата. Загрейте на среден огън, като разбърквате постоянно, докато захарта се разтвори напълно.
- Оставете сиропа да заври и продължете да го варите, без да разбърквате, докато достигне кехлибарен цвят. Това може да отнеме около 5-10 минути. Важно е да наблюдавате процеса внимателно, защото карамелът може бързо да изгори.
Добавяне на млякото:
- Когато карамелът достигне желания цвят, внимателно добавете сметаната (или прясното мляко). Сместа ще започне да бълбука и да се пени, затова бъдете готови да отдръпнете тенджерата от котлона, ако е необходимо.
- Внимателно разбъркайте, докато карамелът се смеси със сметаната и се получи гладка консистенция.
Добавяне на маслото и ванилията:
- Добавете маслото и продължете да разбърквате, докато се разтопи и се смеси напълно с карамела.
- Ако използвате ванилова шушулка, разрежете я по дължина и изстържете семената. Добавете ги към карамела. Ако използвате ванилов екстракт, добавете го на този етап.
Охлаждане и сервиране:
- Изсипете готовия карамел в огнеупорен съд или формички и оставете да се охлади на стайна температура. След това го поставете в хладилник за поне 2 часа, за да стегне напълно.
- Сервирайте карамела нарязан на парчета или лъжица по лъжица, в зависимост от предпочитанията ви.
Съвети:
- Температура: Температурата на карамела е от съществено значение. Кехлибареният цвят показва, че захарта е достигнала правилната температура и няма да бъде прекалено горчив.
- Сметаната: Използването на сметана вместо прясно мляко ще придаде по-кремообразен и богат вкус на карамела.
- Ванилия: Ванилията добавя допълнителен аромат и дълбочина на вкуса. Ако нямате ванилова шушулка, ваниловият екстракт е чудесна алтернатива.
Тази рецепта за перфектния карамел е истинско наследство от нашите баби. Тя не само ще ви върне в детските спомени, но и ще ви предложи вкусен и ароматен десерт, който да споделите с близките си. Опитайте я и се насладете на сладкия вкус на традицията!
Още по темата:
- » Рецептите на баба от стария тефтер: Чушки бюрек
- » От стария тефтер на баба: Три рецепти за типични родопски ястия
- » От тефтера на баба: Рецепта за вкусен домашен тутманик