Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба

Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
A A+ A++ A

Карамелът е класически десерт, който носи със себе си вкусовете и ароматите на детството. Много от нас свързват този сладък деликатес с любимите моменти, прекарани с баба в кухнята. В тази статия ще споделим автентичната рецепта за перфектния карамел, предавана от поколение на поколение в тефтерите на нашите баби.

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

Необходими продукти:

  • 200 г захар
  • 100 мл вода
  • 100 мл мляко
  • 50 г масло
  • 1 ванилова шушулка или 1 ч.л. ванилов екстракт

Инструкции:

Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време

Подготовка на сиропа:

  • В тенджера сложете захарта и водата. Загрейте на среден огън, като разбърквате постоянно, докато захарта се разтвори напълно.
  • Оставете сиропа да заври и продължете да го варите, без да разбърквате, докато достигне кехлибарен цвят. Това може да отнеме около 5-10 минути. Важно е да наблюдавате процеса внимателно, защото карамелът може бързо да изгори.

Добавяне на млякото:

  • Когато карамелът достигне желания цвят, внимателно добавете сметаната (или прясното мляко). Сместа ще започне да бълбука и да се пени, затова бъдете готови да отдръпнете тенджерата от котлона, ако е необходимо.
  • Внимателно разбъркайте, докато карамелът се смеси със сметаната и се получи гладка консистенция.

Добавяне на маслото и ванилията:

  • Добавете маслото и продължете да разбърквате, докато се разтопи и се смеси напълно с карамела.
  • Ако използвате ванилова шушулка, разрежете я по дължина и изстържете семената. Добавете ги към карамела. Ако използвате ванилов екстракт, добавете го на този етап.

Охлаждане и сервиране:

  • Изсипете готовия карамел в огнеупорен съд или формички и оставете да се охлади на стайна температура. След това го поставете в хладилник за поне 2 часа, за да стегне напълно.
  • Сервирайте карамела нарязан на парчета или лъжица по лъжица, в зависимост от предпочитанията ви.

Съвети:

  • Температура: Температурата на карамела е от съществено значение. Кехлибареният цвят показва, че захарта е достигнала правилната температура и няма да бъде прекалено горчив.
  • Сметаната: Използването на сметана вместо прясно мляко ще придаде по-кремообразен и богат вкус на карамела.
  • Ванилия: Ванилията добавя допълнителен аромат и дълбочина на вкуса. Ако нямате ванилова шушулка, ваниловият екстракт е чудесна алтернатива.

Тази рецепта за перфектния карамел е истинско наследство от нашите баби. Тя не само ще ви върне в детските спомени, но и ще ви предложи вкусен и ароматен десерт, който да споделите с близките си. Опитайте я и се насладете на сладкия вкус на традицията!

#баба #бабина рецепта #рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли протеста на работещите в градския транспорт в София?