Фирма от Дубай купи Yettel за 2,5 милиарда евро

Фирма от Дубай купи Yettel за 2,5 милиарда евро
A A+ A++ A

Кога се обявяват скандалните сделки, от които потенциално би се вдигнал много шум? В първия ден на месеца на отпуските август, разбира се.

PPF Group, от която част е и българският телеком Yеttel, подписа споразумение, съгласно което Emirates Telecommunication Group Company (e&) придобива дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group (PPF Telecom) в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Това е формалната част, а кой стои зад нея може и никога да не разберем или да гадаем по предстоящите промени в БТВ, които могат и да не започнат веднага, пише bnews.bg

Страните по сделката се договориха, че e& ще плати авансово 2,15 млрд. евро при приключването на сделката и още до 350 млн. евро допълнителни плащания в рамките на 3 години, ако PPF Telecom надхвърли определени финансови цели. В случай, че не бъдат достигнати конкретните резултати, това може да доведе до приспадане на до 75 млн. евро от посочените.

За сделката се знаеше отдавна, особено след няколко скандални придобивания на телекомуникационния пазар от страна на прекия конкурент на Йетел Виваком, които бяха набързо одобрени от КЗК с изтекъл мандат, но под контрола на ГЕРБ и ДПС.

Решения, които според Yettel България и CETIN България противоречаха на приетите европейски норми и практики, българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) одобри набор от сделки, които ще доведат до огромна концентрация на пазарен дял и власт в ръцете на VIVACOM и нейния краен собственик, United Group.

КЗК одобри сделките, в резултат на които VIVACOM контролира близо 70% и 50% от пазара на достъп до интернет съответно в област Русе и областите Варна, Разград, Силистра и София-град. Това решение беше взето в резултат на двегодишни съдебни заседания и след разпоредена от съда задълбочена проверка, която сподели опасенията на участниците на пазара относно концентрацията на пазарна сила.

Преди това бизнесменът Спас Русев придоби инфраструктурата на Булсатком с кредит, отпуснат от Виваком и Драган Шолак. Това също бе тежък конкурентен удар срещу Йетел, който нямаше как да мине без благословия от най-високо място в държавата, което държи регулаторните органи. Досега, макар и формално с различни собственици и с различни телекоми под шапката им, двете телевизии БТВ и Нова действат в синхрон. Особено ясно видим в либералния цвят на новините им, които са буквално еднакви и като извадени с копи пейст.

Дали арабите ще тръгнат да развиват телевизията в различна посока е много рано да се каже. Нозрумът на БТВ е изцяло под контрола на кръга Капитал и новините са продуцирани под редакционната политика на медиите на семейство Прокопиеви. БТВ и Нова са свързани тясно с властта, а досега Спас Русев бе трансмисията между трите партии ПП/ДБ-ДПС и ГЕРБ и редакционните колективи на телевизиите.
Арабският телекомуникационен фонд има приходи около 7 милиарда евро към 2021 година и над 1 милиард нетна печалба годишно. Оперират на територията на 16 държави в Близкия Изток, Африка и Азия, ни никога досега в Европа и са 18 телекомуникационен оператор в света по брой абонати. След смъртта на Петер Келнер, а и отпреди това, БТВ върви надолу като качество и рейтинги, вметва bnews.bg. Вероятно без български или източноевропейски партньори в сянка, дубайците не биха се наели с инвазия на този нов за тях пазар.

От официалното съобщение на сайта на PPF става ясно още, че новите съдружници ще запазят сегашния главен изпълнителен директор на компанията, Балеш Шарма, и ще осигурят приемственост на дейностите, като същевременно ще се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на пазарите в България, Унгария, Сърбия и Словакия. Така се прави, когато купувачът не се чувства сигурен и иска да предизвика най-малко шум в системата, докато се окопити и поеме контрол.
Засега не е ясно колко в вещи са в телевизионния бизнес “шейховете”, но поне в сигурно – пари имат. Като всичко типично за арабския свят и финансовите му транзакции – всичко е забулено под плътно покривало.

Активите на PPF Telecom в Чехия, включително и чешкият оператор O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN a.s. (CETIN Czech), ще бъдат прехвърлени извън групата на PPF Telecom и няма да са част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и настоящия си непряк дял в CETIN Czech.

CETIN Group N.V., чрез която PPF ще продължи да контролира CETIN Czech, ще прехвърли всички останали дъщерни дружества* на PPF Telecom.

e& и PPF се стремят да запазят настоящото ниво на рейтинга на PPF Telecom след приключването на сделката. PPF има за цел да запази текущото ниво на рейтинга на CETIN Group, при условие че бъде потвърдена целевата окончателна капиталова структура.

#bTV #bTV Media Group #Yettel

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници