Изкуственият интелект в различните сфери: Как точно се използва

Изкуственият интелект в различните сфери: Как точно се използва

Unsplash

A A+ A++ A

През последните няколко години, изкуственият интелект, познат още като AI (Artificial Intelligence), навлиза стремглаво в почти всички сфери. Към днешна дата, той се използва в социалните мрежи, финансовата индустрия, образованието, а дори и в света на дигиталните валути. Към днешна дата, има не една криптовалута, базирана на изкуствен интелект. Феновете на подобен тип инвестиции могат да открият повечето от тях в известни крипто борси като Binance. Освен в тази индустрия, изкуственият интелект си е проправил път и в много други сфери. Как точно се използва той ще обясним в следващите редове.

Изкуствен интелект в социалните мрежи

Една от най-големите индустрии, в която изкуственият интелект се използва доста активно е именно тази, съсредоточена върху социалните мрежи. Множество популярни платформи, включително Instagram, YouTube и Facebook правят преживяването за потребители все по-иновативно и интерактивно, с помощта на различни функции и инструменти.

Например, наскоро YouTube представи два инструмента, които са изцяло базирани на изкуствен интелект. Целта на единия е да прави анализ на всички коментари под видеата и да предоставя на зрителите най-релевантните за тях мнения. Другата пък позволява на потребителите да задават въпроси, свързани с видеото, което гледат. Към момента, функциите не са достъпни до всички, но това може да се промени в близкото бъдеще.

Създателите на съдържание в платформи като Instagram също се възползват от удобствата, предлагани от изкуствения интелект. В момента, има множество приложения, които могат да създадат видеа, описания на снимки, диаграми и всичко друго, от което един потребител би могъл да се нуждае.

В допълнение, потребителите в Инстаграм могат бързо и лесно да осъществят контакт с т.нар. Chatbot, който е изцяло базиран на изкуствен интелект. Въпреки че подобен тип функции могат да бъдат доста полезни, те имат и своите недостатъци. Един от тях е фактът, че хората могат да изгубят част от своята креативност, тъй като в момента има леснодостъпни инструменти, които изпълняват всяка поставена задача. Освен това, комуникацията с робот невинаги се оказва полезна.

Изкуствен интелект във финансовата сфера

Ползата от изкуствен интелект във финансовата индустрия е огромна. С помощта на този тип иновация могат да се анализират огромни бази данни в рамките на няколко секунди. Благодарение на AI, значително намаляват и случаите на различен тип измами. Технологията се използва активно и за обслужване на клиенти чрез чат.

Изкуствен интелект в сферата на търговията

Една от сферите, в които изкуственият интелект се използва постоянно е именно търговията. Благодарение на непрестанното събиране на информация, анализиране на интересите на потребителите и разработването на специални оферти, клиентите получават обслужване на високо ниво. Търговците, от друга страна, се радват на още по-засилен интерес от страна на крайния потребител.

Изкуствен интелект в здравеопазването

Едно от най-големите предимства на изкуствения интелект е това, че той може да бъде изключително полезен в здравеопазването. Чрез напредналата технология могат да се анализират множество данни за кратък период от време, което води то бързо поставяне на диагнози. Това от своя страна подпомага моменталното назначаване на съответното лечение и предотвратяване на потенциални рискове, свързани със здравето.

Основни предимства и недостатъци на изкуствения интелект

Без съмнение, подобен тип иновативна технология предлага множество предимства. Част от тях включат по-добро ниво на обслужване, по-бързо изпълнение на множество различни задачи и т.н. Това са и основните причини толкова много компании в различни сфери да използват именно изкуствения интелект.

Освен плюсовете обаче, има и няколко минуса, които определено не са незначителни. Най-големият недостатък на изкуствения интелект е фактът, че именно заради него доста хора остават без работа. Причината е, че иновативната технология предлага решение на почти всякакъв тип проблеми, което значи, че много компании успяват да спестят милиони като разчитат на AI вместо на истински служители.


#изкуствен интелект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници