За какво, кога и как ще предупреждава BG-ALERT

За какво, кога и как ще предупреждава BG-ALERT
A A+ A++ A

Проект на наредба за реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението беше публикувана за обществено обсъждане два месеца, след като тестово съобщение за ранно известяване беше изпратено по погрешка.

Според наредбата отговорност за системата BG-ALERT носи Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, подпомагана от дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МВР.

Събитията, за които системата ще предупреждава, са: природни бедствия, причинено от човека бедствие или извънредна ситуация, терористичен акт, обявени за общодържавно издирване малолетни и непълнолетни лица, за които може да се предположи, че животът и/или здравето им са в опасност; обявени за общодържавно издирване лица, за които се предполага, че са изпаднали или могат да изпаднат в положение, поставящо в риск живота и/или здравето им.

Съобщенията задължително трябва да включват информация за институцията, която разпространява съобщението, опасността или събитието, за което предупреждава, местоположение и заплаха или очаквано последствие. Съобщенията могат да включват и препоръки за действие при необходимост или допълнителна информация, както и времеви период, за който е валидна опасността.

Мобилните оператори осигуряват условията за предаване на съобщения за предупреждение на населението, като участват и в процесите по изграждане, внедряване и тестване на системата BG-ALERT. Те трябва да поддържат условията за предаването на съобщения за преудпреждение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

Съобщенията се разпространяват на български и английски език, като те са безплатни за получателите. Наредбата допуска потребителите да могат да управляват получаването на съобщения от тип EU-Alert level 2, EU-Alert level 3, EU-Amber и EU-Monthly Test, но при съобщенията за предупреждение от ниво EU-Alert level 1 няма възможност за отказ от крайните ползватели.

Системата за ранно известяване ще се тества периодично по план-график, утвърден от главния секретар на МВР, като графикът ще се обявява публично.

Доставчиците на мобилни услуги имат задължението да осигуряват канал за автоматизирано изпращане на кратки текстови съобщения (SMS).

В мотивите на наредбата се посочва, че използването на системата BG-ALERT ще повиши ефективността за предоставяне на информация за събития, като природни или причинени от човека бедствия или извънредни ситуации. Посоченото е от особен обществен интерес и ще спомогне за предприемането на подходящи действия с цел опазване живота и здравето на гражданите, както и намаляване на имуществените щети от бедствия и извънредни ситуации.

Срокът за обществено обсъждане е 30 дни и е онлайн на адрес: https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=8063

#BG ALERT #BG-ALERT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници