Мъск ограничава четенето на публикации в Twitter

Мъск ограничава четенето на публикации в Twitter

Pixabay

A A+ A++ A

Временно ограничение за броя туитове, които потребителите могат да прочетат за един ден в социалната мрежа Туитър (Twitter), обяви в събота собственикът ѝ Илон Мъск.

В свой собствен туит той информира, че непотвърдените акаунти вече са ограничени до четене на 1000 публикации на ден. За новите непотвърдени акаунти броят е 500. Акаунтите със статус „потвърден“ в момента са ограничени до 10 000 публикации на ден.

Технологичният милиардер първоначално постави по-строги ограничения – 300, 600 и 6000 четения, но ги промени в рамките на часове след обявяването на хода.

По думите му временните ограничения са за справяне с "екстремни нива на изчерпване на данни и манипулиране на системата", но не обясни какво има предвид. Според ББС изглежда, че става въпрос за изчерпване на големи количества данни, използвани от компаниите за изкуствен интелект (AI) за обучение на големи езикови модели, които захранват чатботове като ChatGPT на Open AI и Бардът на Google с информация от интернет за множество реални човешки разговори. Смята се, че огромното множество от милиарди публикации на Reddit и Twitter са изключително важни данни за обучение - и се използват от компаниите за изкуствен интелект.

Но платформи като Twitter и Reddit искат да им се плаща за тези данни.

През април главният изпълнителен директор на Reddit Стив Хъфман каза пред "Ню Йорк Таймс", че не е доволен от това, което правят AI компаниите.

"Корпусът от данни на Reddit е наистина ценен", каза той. "Но не е нужно да даваме цялата тази стойност на някои от най-големите компании в света безплатно", добавя той.

Twitter вече започна да таксува потребителите за достъп до неговия интерфейс за програмиране на приложения (API), който често се използва от приложения и изследователи на трети страни - които могат да включват компании за изкуствен интелект.

Има и други потенциални причини за взетото решение от Илон Мъск.

Той се опитва да тласне потребителите на мрежата си към платения абонамент Twitter Blue. Възможно е той да търси модел, при който потребителите ще трябва да плащат, за да получат пълна услуга Twitter - и достъп до неограничен брой публикации.

Сигнализиран със синя отметка, статусът "потвърден" беше даден безплатно от Туитър на високопоставени акаунти, преди Мъск да поеме ръководството на мрежата. Сега повечето потребители трябва да плащат абонаментна такса от 8 долара на месец, за да бъдат верифицирани, и могат да получат статус независимо от своя профил.

Сега Мъск твърди, че "няколкостотин организации (може би повече) са изчерпвали данни от Twitter изключително агресивно". Той заяви също така, че е имало тежест върху уебсайта му, като каза, че е "доста дразнещо да се налага да се въвеждат голям брой сървъри онлайн по спешност".

Сървърът е мощен компютър, който управлява и съхранява файлове, като предоставя услуги като уеб страници за потребителите.

Адам Леон Смит от BCS, професионалната организация на Обединеното кралство за ИТ, каза, че този ход е "много странен", тъй като ограничаването на времето за превъртане на потребителите ще се отрази на рекламните приходи на компанията.

Илон Мъск купи компанията миналата година за 44 милиарда долара след като накялок пъти променяше мнението си за сделката. Той беше критичен към предишното ръководство на Twitter и каза, че не иска платформата да се превърне в ехо камера.

Скоро след като пое управлението, той съкрати служителите на компанията от близо 8000 на около 1500 души, отбелязва Mediapool.


#Туитър #илон мъск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници