Български професор стана почетен доктор на Бразилския университет

Български професор стана почетен доктор на Бразилския университет
Проф. Румен Стоянов. Снимка: chambersz.com
A A+ A++ A

Университетът в град Бразилия, столицата на Бразилия, присъди на известния български латиноамериканист проф. Румен Стоянов званието „Почетен доктор“, съобщиха от Посолството на България в Бразилия.

По време на тържественото събитие проф. Хенрик Шйеверски очерта заслугите на българина в разпространението на бразилска литература и култура като дипломат, преводач и университетски преподавател.

Румен Стоянов е живял 18 години в Латинска Америка, от които 10 като културно пресаташе в посолството на България в Бразилия. Преподавал е 5 семестъра в Университета на град Бразилия – от тях 4 – български език и култура, 1 - бразилско литературно присъствие в България. От 1969 г. започват многобройните му литературни изяви, свързани с Бразилия.

Ректорът на Университета в гр. Бразилия проф. д-р Жозе Жералдо де Соуза-младши, който връчи отличието, отбеляза, че то е било присъдено с пълно единодушие от членовете на Академичния съвет на университета.

В благодарственото си слово Румен Стоянов проследи основните моменти в развитието на българската бразилистика.

В музикалната част по време на церемонията бе изпълнена и пиесата „Рондо 1“ от композитора Преслав Стоянов - син на удостоения с почетното звание и завършил музика в този университет.

За заслуги към Университета на гр. Бразилия Стоянов бе удостоен и с диплома от Законодателната камара на Федерелния окръг.

Понастоящем четирима българи работят в това висше учебно заведение, което през 2012 г. чества своята 50–годишнина.

Румен Стоянов е първият българин, почетен доктор на бразилски и латиноамерикански университет.

Сред почетните доктори на Университета на гр. Бразилия са Шарл де Гол, Нелсън Мандела, Дезманд Туту, Далай Лама и други.

На събитието присъства и българският посланик Чавдар Николов, който с втори мандат допринася за разширяване връзките между България и Бразилия, съобщиха от българското посолство.

На 1 ноември 2010 г. по повод избирането за президент на Бразилия на Дилма Русеф, която е с български корени, най-голямата българска англоезична медия Novinite.com (Sofia News Agency) публикува интервю с проф. Румен Стоянов.

#Бразилия #Румен Стоянов #Латинска Америка #почетен доктор #Дилма Русеф #президент на Бразилия #Чавдар Николов #посланик в Бразилия #българско посолство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници