Ще се вслушат ли българските управници в Държавния департамент на САЩ?

Ще се вслушат ли българските управници в Държавния департамент на САЩ?
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

„Задочен коментар“

Научих, че... Държавният департамент на САЩ представи доклад за човешките права в България през 2011 година.

След едно оптимистично начало - "Наблюдателите характеризираха президентските избори през 2011 г. като отражение на основни права и свободи" - следва: "Но те също отбелязаха съобщения за купуване на гласове и организационни слабости". За съжаление първата фраза е почти единствената положителна оценка в целия текст.

Въпреки че в началото на февруари т.г. при посещението си в София Хилъри Клинтън похвали правоохранителния сектор на правителството, специално открои усилията на правителството за ограничаване на корупцията и напредъка на съдебната реформа, експертите от нейното ведомство не се изразяват с привичния за държавния секретар дипломатичен език.

Нещо повече, те критикуват корупцията „като основна пречка за прогреса на правителството", „липсата на доверие на хората в съдебната система", „оплаквания за полицейско насилие с цел изтръгване на признания, както и за задържане в ареста за повече от допустимите 24 часа" и т.н.

Докладът сочи, че за 2001 г. 98 дела са били повдигнати срещу България в Европейския съд за произволни арести, в 55 от които държавата ни е била призната за виновна. Експертите отбелязват като проблем и злоупотребата със специални разузнавателни средства, както и липсата на правосъдие към правителствените служители и служителите на реда. Те критикуват лошите условия в препълнените стари затвори и съобщават, че през годината е имало 53 смъртни случаи в българските затвори и четири в арестите.

Излиза, че при „енергийната" си визита (шистовият газ и енергийната независимост на България бяха основните теми) Хилари Клинтън или не е познавала данните от готвения доклад - малко вероятно - или се е опитвала със сладки думи да приобщи премиера и президента към каузата на определени американски интереси.

В доклада са посочени и други негативни явления. Отбелязано е, че в България не се обръща достатъчно внимание на домашното насилие. „Като цяло жените се страхуват да се оплачат в случаи на изнасилване. 1700 деца са били жертва на физическо насилие вкъщи през 2010 г., а според независими организации 30% от децата в цялата страна страдат от някакъв вид домашно насилие, като около 12% са потърпевши на сексуално такова."

По отношение на свободата на словото Държавният департамент има притеснения, че "бизнес интереси, търсещи политическо влияние, доминират българската преса". Има опасения, че журналистите се автоцензурират, няма пълна яснота за собствеността на медиите, нито за това доколко те се финансират от правителството.

Описаната картина на нашия медиен пазар не е изключение в световната практика. Разликата е, че Руперт Мърдок например, който не послушал майка си (през 1969 г. тя го посъветвала да не купува жълтия английски вестник News of the World) и заедно с The Sun и The Times успяваше да манипулира лейбъристи, консерватори и милиони читатели в Обединеното кралство, в края на краищата получи присъдата на британските депутати: „Непригоден да ръководи голяма международна компания". Нещо подобно да се случва в почти затъмнения български медиен и рекламен салон?

Научих, че... според доклада на Държавният департамент „основният социален проблем в България продължава да бъде отхвърлянето на ромското общество" и „насилието от страна на екстремни националистически групировки към роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства".

Американските експерти цитират неправителствени организации, според които едва 13% от ромите имат постоянна работа. Здравословно изследване на БАН пък установило, че почти 60% от ромите над 15-годишна възраст страдат от хипертония и, че една четвърт от пълнолетните цигани страдат от диабет или астма. Хронични заболявания сред тях са сърдечно-съдовите заболявания, артрит и язви. Достъпът до медицинско обслужване за ромите също е определен като „проблем".

При посещението си в София Хилари Клинтън не можеше да подмине този проблем, тъй като България участва в инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005 -2015 г.", предприета от осем страни, в която Съединените щати са официален наблюдател. Тя се срещна с ромски неправителствени организации и каза: „Много съм обезпокоена да видя антиромско насилие и протести, които на някои места се засилват и влошават положението".

А участниците в срещата видяха много общо между сегрегацията на афроамериканците в САЩ и положението на ромите в България. Огнян Исаев от асоциация „Интегра" заяви направо: „Години вече има само декларативно желание на властимащите и правителствата, които са минали до момента, и това декларативно желание никога не се уплътнява с конкретни действия, за да се почувства ефектът".

По въпроса за ромите докладът на Държавния департамент съвпада с обобщеното мнение на Европейската комисия, която тези дни призова държавите членки да приложат национални стратегии за подобряване на икономическата и социалната интеграция на ромите в Европа (между 10 и 12 милиона души). Стратегиите трябва да включват четири области за подобряване интеграцията на ромите: достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

ЕК цитира добри примери в Испания, Словения, Финландия, Унгария, Ирландия. Споменава се и България с нейната програма за повишаване на заетостта. Важна дейност (стига да се реализира), още повече като се види проучването на Световната банка, което показва, че пълната интеграция на ромите може да допринесе с около 0,5 милиарда евро годишно за икономиките на някои държави.

...Знам, че темата за ромите не е по вкуса на много етнически българи, че Катуница е само върхът на айсберга, че няколко цигански „царе" открито манипулират „своите хора" и забогатяват за тяхна сметка, че се купуват гласове в циганските квартали и т.н. Но виждам как при други условия - в Сеговия и в селата край този испански град, например - огромното мнозинство от тези граждани на Република България се трудят честно и почтено, децата им ходят на училище, а домовете им са спретнати и приветливи.

Току-що научих, че през изминалите близо три години от мандата им управляващите от ГЕРБ са дали общо 541 обещания, а са изпълнили само 11% от тях; самият Бойко Борисов е дал 228 обещания и изпълнил 27!

На този фон нямам ли право на съмнение относно желанието на нашите власти да се вслушат в изводите на Държавния департамент на САЩ - включително и по основния социален проблем?

#човешки права #Държавният департамент на САЩ #роми #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници