Чешкият премиер обвини Атина за проблема с имигрантите

Чешкият премиер обвини Атина за проблема с имигрантите
A A+ A++ A

Правителството в Атина носи най-голяма вина за наплива на бежанци в Европа, обяви чешкият премиер Бохуслав Соботка. Според него ако опитите за укрепване на външната защита на шенгенската зона се провалят, по границите на България и Македония може да бъде създадена „резервна гранична система“.

„Трябва да засилим външната защита на шенгенските граници и да създадем обща европейска брегова и гранична охрана. Ако това се окаже безрезултатно, трябва да изградим резервна гранична система по протежението на линията България-Македония и да въведем там технически мерки”, каза Соботка.

Схемата за разпределяне на бежанците в ЕС вече се е провалила, смята той.

На срещата в Брюксел днес от Чешката република посочиха, че настояват за реални мерки, които ще помогнат да за решаването на кризата с емигрантите.

„Ние сме готови да помогнем. Въпреки това, проблемът с Гърция и Италия, е, че те изглежда не са в състояние да кажат какво конкретно може да се направи за тях”, каза Соботка.

Ако се установи „резервна гранична системата”, ЕС вече няма да трябва да разчита на Гърция в това отношение.

„Така ще можем да контролираме миграцията в този район, ако усилията в Гърция и Турция се провалят“, обясни Соботка.

В същото време Международната организация за миграция обяви днес, че от началото на януари в Гърция по море са пристигнали 21 пъти повече емигранти в сравнение с целия януари на миналата година.

От началото на 2016 година до Гърция са доплавали 31 244 души, докато през януари 2015 година гръцката брегова охрана е регистрирала 1 472 новопристигнали.

Около 50% от пристигащите са сирийски бежанци, по брой следват афганистанците, иракчаните и иранците, както и жителите на страните от Северна Африка.

Броят на жертвите също е по-висок. Общо 95 души за загинали, плувайки към гръцките брегове.

#Бохуслав Соботка #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници