Агенцията за бежанците е недофинансирана, заяви Мариана Тошева

Агенцията за бежанците е недофинансирана, заяви Мариана Тошева

canva

A A+ A++ A

"Бяхме подали бюджетна прогноза в размер на 22,5 млн. лв., но одобреният бюджет за Държавна агенция за бежанците за 2024 година е в размер на 11,7 млн. лв., от които малко над 7 млн. са само за възнаграждение на персонал". Това заяви председателят на Държавна агенция за бежанците Мариана Тошева по време на изслушването си във връзка с мигрантските сблъсъци в столицата от преди няколко дни.

Тошева заяви, че има проблем с кадрите, защото през миналата година не е имало финансиране по един от фондовете, който да гарантира работните места на 100 служители.

Тя обясни и, че още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.„Овча купел“ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната агенция за бежанците в Баня. Припомняме, че на 12-ти март имаше протест с искане за преместване на бежанския център и осигуряването на засилено полицейско присъствие.

"401 са нашите щатни бройки. От които 100 по фонд "Убежище, миграция и интеграция". За съжаление, нашето финансиране по Фонда имаше прекъсване в периода 1 януари - 30 август 2023 година. Грантовото споразумение, по което можехме отново да започнем да наемаме щатните бройки, финансирани по фонда, беше сключено в началото на месец септември 2023 година", обясни тя и продължи:

"Към момента имаме заети 74 позиции, финансирани по този фонд. Наложи се от 1 януари 2023 година да се освобождават служители поради липса на финансиране", добави председателят на Агенцията.

По думите ѝ през миналата година се е усетил недостиг на работещи, но се правело всичко възможно свободните бройки за служители да бъдат запълнени.

Депутатите приеха извънредно изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов
"Правим конкурси свободните бройки да бъдат заети. Миналата година действително изпитвахме затруднения особено при увеличен брой търсещи закрила в периода юни - юли месец, когато в един център от големината на Харманли бяхме паднали до 36 служители на близо 1600 настанени", каза Тошева.

Попитана за това колко конфликта има на годишна база в бежанските центрове, тя заяви, че те са под 30 на година за 2022 и 2023.

"Когато все пак в един център има 400 настанени лица, от които тинейджъри са 127, и основно млади мъже, преживели ужасите от бягството на страните по произход, това са травмирани хора, и битови инциденти се случват, но не ескалират. Много рядко се стига до викане на полицейски патрул", заяви Мариана Тошева.

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите