България няма къде да настани 6000 бежанци, идващи от Австрия

България няма къде да настани 6000 бежанци, идващи от Австрия
A A+ A++ A

Страната ни няма да приема 6000 бежанци, идващи от Австрия. По думите на председателя на Държавната агенция за бежанците, цифрата е ориентировъчна за броя на мигрантите, минали през България и стигнали до Австрия, а не бройка, която Виена тепърва ще ни връща.

А, оказва се, няма и къде да ги настаним. По данни на агенцията, общият капацитет на всички центрове у нас е 3572 места. Към днешна дата те са запълнени на 72% или малко над 2700 души, които в момента пребивават там. Това оставя едва 871 свободни места на територията на цялата страна, предаде NOVA.

Според експерти Виена няма право да изисква връщане на бежанци, които не са били изрично регистрирани на територията на България.

„Веднъж след като са минали през България и се появят в някоя западноевропейска държава, тя има право да изпрати молба, в която иска да ги върне обратно. Те обаче имат право да направят това само за тези, които са минали през последните 12 месеца. За последните години това са десетки хиляди бежанци, тези, които реалистично могат да ни бъдат върнати, са само тези за последната година”. Това заяви бившият заместник-министър на външните работи Филип Гунев.

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници