Европейските вътрешни министри постигнаха споразумение за квотите

Европейските вътрешни министри постигнаха споразумение за квотите
A A+ A++ A

С голямо мнозинство европейските вътрешни министри постигнаха споразумение за квотното разпределение на 120 хил. бежанци, съобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг", позовавайки се на германската информационна агенция ДПА. 

Решението беше взето въпреки съпротивата на четири държави-членки на ЕС, разкриват политици след края на извънредната среща в Брюксел днес.

След като не се постигна пълно единодушие по текста на предложението от Люксембургското председателство на съюза, то го е подложило на гласуване и мнозинството от държавите-членки, включително и България, са гласували "за" разпределянето.

Румъния, Словакия, Унгария и Чехия са гласували "против", но са се оказали малцинство, а Финландия се е въздържала, съобщи БНР по два независими източника.

Вътрешният министър на Полша изненадващо е заел различна позиция от колегите си от Вишеградската група и е дал подкрепата си, въпреки че първоначално беше против задължителните квоти.

Това на практика би означавало, че тези държави от Централна Европа ще бъдат принудени насила да приемат отредения им брой бежанци, а Унгария ще бъде принудена да дава такива.

По-рано днес чешкият вътрешен министър Милан Хованец предупреди, че дори да бъде приет, планът за разпределяне на бежанците няма да проработи. "Скоро ще осъзнаем, че царят е гол. Днес здравият разум загуби", каза Хованец.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо пък заяви, че докато той е на този пост, страната му няма да прилага системата с квотите за мигрантите.

Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов възрази, че планът е бил одобрен с голямо мнозинство. "Това решение е свидетелство за способността на Европа да поема отговорност и да върви напред".

Представител на една от страните, противопоставили се на решението, обаче заяви, че работната атмосфера е била "ужасна", и добави: "Това е лош ден за Европа".

Тази година половин милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, Азия и Африка, потърсиха убежище в Европа. Това предизвика спорове между страните членки за връщане на граничния контрол и взаимно прехвърляне на вината.

Очаква се официалният текст на решението на Съвета на министрите и точните проценти и разпределението на квотите.

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници