Световната банка бясна на български медии: Злоупотребиха с изказване на наш представител

Световната банка бясна на български медии: Злоупотребиха с изказване на наш представител
A A+ A++ A

Администрацията на Светавната банка категорично отрече публикации в български медии, които твърдят, че постоянният представител на институцията в България Тони Томпсън e посъветвал чуждите инвеститори да се избягват българските правителствени институции.

"Със съжаление научихме, че няколко печатни медии публикуват крайно неточен цитат, приписвайки го на Тони Томпсън. На конференция, организирана в партньорство с вицепремиера Меглена Кунева по темата “Законова рамка за растеж и заетост“, г-н Томпсън обобщи мнения, изразени пред него през последната година от страна на бизнеса и международната общност. Той подчерта след това как настоящите правителствени политики и действия адресират проблемите, посочени от бизнеса, което включва засилване на публичната администрация, предприемане на реформа в съдебната система, подобряване на образованието и засилването на конкуренцията", обясниха от Световната банка.

Според публикациите в български медии, Томпсън е посочил като първо и най-важно от наученото от частния сектор - да се избягват правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Причината според Томпсън е, че има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса. Второто правило било правещите бизнес да минимализират договорите с когото и да било. "Ако внесете в съда дело за договор изходът е неясен", бил казал експертът. Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения.

"Не е допустимо да се изважда от контекста обобщение на чужди мнения и те да се приписват на Световната банка. Крайно недопустимо е също така тази манипулация да се използва за политически цели. Трябва да поясня, че Световната банка оценява високо правителствените политики и програми", коментира Тони Томпсън.

От Световната банка уточниха, че са се опитали да корегират неговото изявление, като се свързали с агенцията, разпространила материала, но те не публикували коректния цитат.

"Разочаровани сме, че в медиите злоупотребяват с правото си на свобода на словото. За нас е абсолютно недопустимо да се изважда от контекста обощение на чужди мнения и те да се приписват като изявление на представител на Световната банка", подчертаха от институцията.

#Световната банка #Тони Томпсън #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници