Кунева за кандидатурите ни за еврокомисар: Не е невъзможно да са две

Кунева за кандидатурите ни за еврокомисар: Не е невъзможно да са две

НОВА

A A+ A++ A

Министерският съвет реши окончателно - България изпраща в Брюксел две кандидатури за еврокомисар.

"Не е невъзможно. Особено ако единият е мъж, другият е жена. Това не е невъзможно. Такъв подход съвсем скоро имаха ирландците, които изпратиха две добри кандидатури. Само че те ги изпратиха след като правителството им беше взело решение за две кандидатури. При нас някак си от различни части на това, което е коалиция, но не е коалиция, т.е. на това съжителство между двете основни партии, излизат оповестявания на кандидатите, преди да е минало решение на Министерския съвет.

А решението на Министерския съвет, ако погледнем правилника, устройственият правилник на Министерския съвет, съвсем не е проста работа. То трябва да има вносител. Тоест първият въпрос е кой внася това предложение - дали външният министър, или министър-председателят, или може би и двамата.

Дали се си направили предварителни разговори, защото това е правителство от все пак две представени политически сили и ако продължа още малко моите разсъждения в тази посока в Министерския съвет обикновено решенията се взимат с консенсус. Много рядко се стига до гласуване. Но може и да се стигне. Представете си каква би била ситуацията, ако обсъждайки кандидатурите, единият от партньорите каже "Не, това ще бъде само този кандидат и никой друг", и министър-председателят постави въпроса на гласуване", каза първият български еврокомисар и настоящ посланик на ЕС в Съвета на Европа - Меглена Кунева, в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ се държи балансът на представителството на двата пола в комисията.

#Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници