Естония затваря посолството си в България

Естония затваря посолството си в България
България затвори посолството си в Естония миналия ноември заради бюджетни съкращения. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Естонското правителство реши да закрие посолството си в София заради намаления инвеститорски интерес.

Планът на външното министерство е да затвори дипломатическото си представителство до края на тази година, като за България да отговаря непостоянно пребиваващ посланик, съобщи Baltic News Service, цитиран от „Дневник“.

Съкращението на щата на посолството ще бъде проведено в рамките на тази година. Договорите, сключени от посолството, ще бъдат постепенно прекратени, а екипът постепенно ще бъде съкращаван.

До решението се е стигнало след анализ на ситуацията със задграничните представителства на Естония. Вероятно в Талин ще бъде създадена резиденция на посланици, представляващи Естония в страните от Балканския регион. Консулските услуги ще бъдат предлагани от почетни консули.

Министерството отбелязва в официално писмо, че интересът на естонските инвеститори в България е намалял и обемът на консулската дейност се е свил.

Според данните на посолството около 50 естонски граждани живеят постоянно в България. Талин смята, че интересите на тази малка общност могат да бъдат защитавани на равнище почетен консул.

България затвори посолството си в Естония миналия ноември заради бюджетни съкращения.

Естонското посолство в София беше отворено през 2007 г. Правителството в Талин тогава реши да позиционира представителството си именно в България, а не в друга страна от региона, защото разчиташе, че ще работи в по-тясно сътрудничество с българските власти, предвид че през 2018 г. двете страни ще председателстват Съвета на ЕС.

#София #Естония #България #Талин #Съвета на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници