България няма да признае референдума в Крим

България няма да признае референдума в Крим
„Ако Русия не покаже готовност за компромиси, на ЕС ще му се наложи да вземе решения, свързани с евентуални санкции“, каза Вигенин след среща с германския външен министър. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„България няма да признае резултатите от референдума в Крим“, заяви българският министър на външните работи Кристиан Вигенин пред Дойче Веле.

Вигенин добави, че все още има възможност за дипломатичен изход от ситуацията, но отношенията с Русия, поне за известен период, няма да бъдат същите.

Министърът посочи, че България подкрепя идеята на Германия за съзадаване на контактна група за директни преговори между руските и украинските власти.

„Ако обаче Русия не покаже готовност за компромиси, на Европейския съюз ще му се наложи да вземе решения, свързани с евентуални санкции - нещо, което не желае никой, нито в България, нито в Германия“, коментира Вигенин в края на визитата си в Берлин, където разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

„Нямаме друга алтернатива освен дипломацията“, заяви външният ни министър и подчерта, че това, докъде ще стигнат действията срещу Русия, зависи най-вече от самата страна.

Според него всичко друго означава военна конфронтация, „а едва ли някой е готов на такава стъпка“.

„Струва ми се, че в момента Русия се опитва да разреши тези проблеми по един по-скоро конфронтационен начин“, отбеляза Кристиан Вигенин.

#България #Русия #Крим #референдум #Европейски съюз #санции #криза #Кримски полуостров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници