Грандиозен скандал в Русия след ареста за злоупотреби на заместника на Шойгу

Грандиозен скандал в Русия след ареста за злоупотреби на заместника на Шойгу

Х/Светлана Захарова

A A+ A++ A

Следственият комитет на Русия задържа за два месеца заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов. Неговият луксозен начин на живот не се вписва добре в призива на Путин за създаване на "елит" от ветерани от войната. Това се казва в последния доклад на Британското разузнаване в социалната мрежа X.

Както се отбелязва, Иванов е обвинен в извършване на престъпление по точка 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация, а именно получаване на подкуп в големи размери. Някои престъпления по чл. 290 се наказват с лишаване от свобода до 15 години.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е бил информиран за ареста. Иванов отрича да е виновен. Информиран е и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Иванов беше вицепремиер на правителството на Московска област през 2012 г., когато Шойгу беше губернатор на Московска област. Следователно е вероятно той да има дългогодишни връзки с Шойгу, се казва в доклада.

Според Британското разузнаване Иванов е назначен за заместник-министър на отбраната през 2016 г. и се твърди, че е изиграл важна роля в проектите за възстановяване на Мариупол. В отчета за доходите за 2018 г. се твърди, че Иванов притежава 22 автомобила.

"Съобщенията за луксозния начин на живот на Иванов не се вписват добре в призива на Путин през февруари в неговото обръщение към нацията за създаване на нов национален елит, състоящ се от герои на "специалната военна операция". Случаят с Иванов е най-сериозният скандал, който засяга министерството на отбраната от ноември 2012 г.. Тогава министърът на отбраната Анатолий Сердюков беше изпратен в оставка", отбелязва британското министерство на отбраната, цитирано от ИА Фокус.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници