Вигенин ще сезира дисциплинарния съвет на МВнР за посланика ни в Бразилия

Вигенин ще сезира дисциплинарния съвет на МВнР за посланика ни в Бразилия
A A+ A++ A

Дисциплинарният съвет на МВнР ще бъде сезиран по т.нар. казус „Боевски", при който българските институции научиха от медиите за прибирането в България на известния спортист, излежаващ присъда в бразилски затвор.

Това стана ясно от интервюто на министъра на външните работи Кристиан Вигенин за сутрешния блок на БНТ.

Посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов е пряко отговорен за тази ситуация. Той е бил изслушан от ръководството в понеделник, уточни министърът.

„Вчера получих доклад за това, на неговата база реших да сезирам Дисциплинарния съвет на МВнР и очаквам максимално бързо той да се произнесе какви да са последствията за Чавдар Николов. Става въпрос за недобра, да не кажем - липсваща комуникация с МВнР по целия казус.", заяви Вигенин.

По думите му, в нито един момент МВнР не е било информирано за развитието на случая по адекватен начин. Това, което се е случвало, е останало за сведение и ползване на посланика. „Дори да предположим, че е имало неясноти как и в какви срокове Бразилия ще реализира решението за експулсиране, нищо не обяснява факта, че българските служби не са имали информация какво точно се случва. Това няма как да остане без последствия.", категоричен беше Вигенин, като уточни, че законът предвижда различни възможности като наказания за подобно нарушение.

Според външния министър има и други български граждани, които по подобна схема са били експулсирани от Бразилия и МВнР не е имало информация за това. В конкретния случай се е разбрало за тези пропуски заради големия обществен интерес у нас по казуса с Гълъбин Боевски, допълни той. По думите му Инспекторатът на МВнР започва проверка на българското посолство в Бразилия, като тя е била предварително планирана още това лято.

Външният министър съобщи, че се планира среща с министъра на правосъдието Зинаида Златанова и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Има един кръг от въпроси, обвързани с дейността и на Министерството на правосъдието и на Главната прокуратура. Но в този смисъл, ако всеки си върши работата, няма да има подобни случаи.", заяви Кристиан Вигенин. Външният министър изрази надежда, че подобна ситуация няма да се повтори и българските дипломати в чужбина ще си направят изводите от станалото.

#Кристиан Вигенин #Бразилия #Гълъбин Боевски #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници