Вигенин: Затягаме контрола по гръцката и турската граница

Вигенин: Затягаме контрола по гръцката и турската граница
Вигенин заяви, че са предприети мерки за затягане контрола по границите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Затваряне на границите не се налага към този момент. Предстои да се проведат разговори с гръцките и турските колеги, да поискаме и от тяхна страна да затегнат контрола по границата.“

Това каза пред журналисти в сряда министърът на външните работи Кристиан Вигенин след изслушването му в парламентарната Комисия по външните работи, съобщи агенция „Фокус“.

„За огромна част от хората, които попадат на българска територия, това са хора, които са загубили всичко, останал е само животът им. Не е редно България да не проявява необходимата хуманност в това отношение. Потокът от нелегални емигранти, от които не всички искат статут на бежанци, се увеличава. Той е далеч от мащабите, които можем да третираме като заплаха за България или заплаха за хуманитарна катастрофа на територията на страната“, заяви външният министър.

Той посочи, че са предприети необходимите мерки, една от които е затягане на контрола по границата. „Предстои да се проведат разговори с гръцките и турските колеги, да поискаме и от тяхна страна да затегнат контрола по границата. На територията на Турция към момента има близо половин милион сирийски бежанци. За по-голямата част от бежанците България не е цел, а по-скоро се разглежда като транзитна страна“, каза още Вигенин.

„Предприели сме необходимите мерки, по които да установим процедурите, по които може да се иска помощ в случай на нужда от страна на България. На предстоящото заседание на външните министри на ЕС във Вилнюс ще споделя, че има засилен натиск от бежанци към България. Да светнем червената лампа, а помощта, ако се налага, ще бъде поискана на по-късен етап“, заяви министърът.

#Кристиан Вигенин #България #ЕС #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници