
България е рекордьор по поскъпване на месото в Европейския съюз, казва европейската статистическа агенция Евростат. През февруари у нас всички видове месо, без пилешкото, са поскъпнали с над осем процента спрямо същият месец на миналата година. В същото време животновъдите твърдят, че изкупната цена се е понижила, съобщава Нова телевизия.
Българинът обича най-вече свинско месо. А то не само не е поскъпнало, но и според данните на един от големите свинекмоплекси в страната, се е търгувало на по-ниска цена.
"Разликата е надолу. Търгуваме с прасета на живо, там цената миналата година беше около 3.60 лева за килограм без ДДС. Сега цената е около 3.40 лева. Тоест разликата е 20 стотинки надолу. На трупно месо се продаваше за около 6.40-6.50 лева. Сега пак е около 6 лева", твърди Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България.
Още по темата:
- » В началото на сезона: Рекордно поскъпване на арпаджика
- » Наемите продължават да поскъпват! Бургас и Варна настигат София
- » Очаква се да продължи тенденцията за поскъпване на самолетните билети
- » 60% от хотелите ще "зарадват" клиентите си с до 10% поскъпване
- » Омбудсманът е против поскъпването на услугите на мобилните оператори
- » Идва ли ново поскъпване на олиото?