Отзовани посланици от ДС осъдиха Младенов

Отзовани посланици от ДС осъдиха Младенов
През септември Младенов прекрати командировките на посланиците, за да ги върне в България на основание променения Закон за дипломатическата служба. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима посланици с досиета от бившата Държавна сигурност спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов заради предсрочното им връщане в България.

Върховният административен съд отменя заповедите, с които министърът прекрати задграничните командировки на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция – Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, съобщи БНР.

Тримата заведоха жалби, след като заедно с още над 30 действащи ръководители на дипломатически мисии бяха обявени от Комисията по досиетата като сътрудници или агенти на ДС.

През септември Младенов прекрати командировките им, за да ги върне в България на основание променения Закон за дипломатическата служба, който му даваше право на това, ако мандатите им изтичат.

Конституционният съд обаче отмени тези текстове от закона. Така тримата посланици от Хага, Белград и Атина заведоха дела с мотива, че по Конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а Георги Първанов отказа да подпише укази за това.

Трите съдебни решения могат да се обжалват пред петчленен състав на ВАС. За момента няма коментар от външното министерство.

Правителството обеща въпреки всичко да отзове посланиците по стария закон, защото новоизбраният президент Росен Плевнелиев е готов да подпише указите, щом встъпи в длъжност.

Миналата година Комисията по досиетата обяви, че 40% от посланиците на Република България през последните 20 години са били свързани със системата на бившата Държавна сигурност, като някои от тях са още на действаща служба.

Тогава президентът Георги Първанов отказа да подпише укази за освобождаването на оповестените дипломати с мотива, че има забележки само към един от тях.

В началото на лятото 13 посланици от общо 35-имата, огласени като агенти на разузнаването на комунистическия режим, се прибраха чрез безсрочни командировки в София.

В приетите през лятото промени се предвиждаше всички лица на дипломатическа длъжност, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, да бъдат освободени от министъра без предизвестие и преназначени на друга позиция.

При връчването на удостоверението за избори от ЦИК новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че още в първия си работен ден като държавен глава ще върне дипломатите – агенти в страната.

#Николай Младенов #Държавна сигурност #министър на външните работи #Конституционния съд #посланици #мисии #Холандия #Сърбия #Гърция #Златин Тръпков #Георги Димитров #Андрей Караславов #Хага #Белград #Атина #ВАС #Росен Плевнелиев #Георги Първанов #президент #София #ЦИК #ДС #Комисията по досиетата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти