Няма да има атомен удар срещу Великобритания

Няма да има атомен удар срещу Великобритания
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


„Скъпи Русия, Иран, Израел или който и да е с ядрено оръжие, моля нанесете ядрен удар върху Великобритания... Няма политическо решение в тази идиотска страна; просто довършете я."

Това е коментар на човек от Обединеното кралство, прочел статия в MailOnline, озаглавена „Годишно до 70 000 румънци и българи ще дойдат в Британия, когато приключи контролът за мигранти от ЕС". Сред няколкото подзаглавия има и едно, което уточнява, че за пет години на Острова ще пристигнат 250 000 души от тези страни. Текстът е илюстриран с две снимки. Едната (без дата) показва млада циганска двойка, седнала на стар диван сред поле, в дъното на което има жилищни блокове. На другата - от 2006 г. - се вижда опашка от хора пред британското посолство в София.

Вероятно и на този с „ядрения удар" му е писнало от „фарса" (определението е на лейбъристкия депутат Кийт Ваз), който се разиграва край Темза, включително и сериозно обсъжданото от правителството предложение да се правят отрицателни реклами за страната, които да възпират „предстоящия наплив". По този повод The Guardian иронично прикани читателите си да му изпратят предложения за плакати. Вестникът публикува един от тях: „Не идвайте в Британия. Пълна е."!

За всеки запознат (макар и бегло) с днешната политическа обстановка в Обединеното кралство е ясно, че медийната истерия срещу българите (и румънците) е само част от растящото обществено настроение против Европейския съюз и грешните ходове на премиера Дейвид Камерън (сред неговите депутати в Долната камара на парламента близо 100 са открито антиевропейци). Той се страхува, че набиращата голяма скорост националистическа, шовинистична, популистка и антиевропейска Партия за независимост на Великобритания (над 14% от британците днес биха я подкрепили), ще отнеме много гласове на „торите" и затова напоследък „преписва" от речите, изявленията и статиите на нейния лидер и евродепутат Найджъл Фараж.

След допитване до близо 35 000 души, извършено от MSN (портал на Microsoft) Найджъл Фараж беше обявен за най-добрият политик на Обединеното кралство през 2012 г., изпреварвайки Дейвид Камерън и лидера на лейбъристите Ед Милибанд. Знаменателен факт.

Както всеки депутат в Европейския парламент и той има собствена уеб страница. Интересно четиво, което дава основание на комисаря по вътрешните работи в Европейската комисия Сесилия Малмстрьом да твърди, че „екстремизмът е най-голямата заплаха за Европейския съюз; той достигна най-високото си равнище от края на Втората световна война насам". Тя допълва: „Наблюдаваме непрекъснато увеличаване на ръста на екстремизма, ксенофобията, антисемитизма, омразата и национализма в общността".

Младата Ралица от София, възмутена от антибългарските слова на евродепутата в едно британско телевизионно предаване, му написа отворено писмо, което получи широк отзвук – особено в социалните мрежи. След аргументите на училата в Единбург българка, тя кани Фараж да посети България „като гост на мен и моето семейство, за да Ви обясним колко много се е променила нашата държава през последните 20 години и да видите сам потенциала, който имаме, за да се развиваме още повече в бъдеще".

Повече от сигурно е, че Фараж няма да й гостува – би било прецедент, от който ще последват покани за посещения в Румъния, Полша, Гърция, Италия, Испания, Франция, тъй като гражданите на тези страни също бяха оплюти от него по едно или друго време. Впрочем той не си пести словата и срещу всички ръководители на европейските институции, та даже и против престолонаследника на родината си.

Ралица и всички, които споделят нейната патриотично-оптимистична позиция, не трябва много да се притесняват от този човек. Целта на Найджъл Фараж е друга – българите и останалите европейци не го вълнуват.

Едно от хобитата на този политик (впрочем втората му съпруга е германка) е риболовът. Има класическа снимка: ухилен до уши държи по една голяма риба в двете си ръце.

Това търси Найджъл Фараж: да лови стотици хиляди „истински британски патриоти" в мътните кризисни води. Днес българите (и румънците) са стръвта на куката на въдицата му (както беше и „полският водопроводчик" преди години).

Обаче Ралица и всички родолюбци би следвало да се тревожат от бавната и свенлива реакция на българските политици на невероятния британски медиен и обществен шум срещу България. Разбира се, Лондон не е Скопие, но ако в съзнанието им вирее национална кауза, не би трябвало за управляващите да има разлика между македонската и британската столици.

В интервю за Дарик българският посланик в Лондон Константин Димитров е заявил: „Страната ни полага усилия да спре опитите негативната кампания срещу българи и румънци във Великобритания да се превърне в официален документ на британските власти". Не подсказват ли тези думи, че мисията ни в Лондон знае какво се готви в коридорите на тамошната изпълнителна власт? Димитров подчертал, че страната ни ще реагира много остро и в Брюксел, ако властите на Острова се опитат да ограничат правото на българите за свободно движение и трудовите им права след края на тази година.

С какви аргументи, г-н посланик и г-н външен министър, ще излезете срещу правителство, което открито иска да се преразгледат (в полза на Великобритания, естествено) повечето договорености в ЕС? Няма ли реакцията на София да бъде „след дъжд качулка"?

...През 1946 г. най-големият британски политик на XX век Уинстън Чърчил произнесе в Цюрих станала учебникарска реч. Той каза: „Трябва да създадем един вид Европейски съединени щати".

Това е аргументът, родни политици! България влезе последна в ЕС, но като държава тя е в Европа повече от 13 века. И участва (извадете фактите, дами и господа управници; задачата на политиците е да решават проблемите) – въпреки „фаражовци" според силите и възможностите си в реализирането на тази европейска идея. И доказвайте, че този тип съвременни екстремисти, за които говори Сесилия Малмстрьом, не познават антираситкия монолог на Шайлок от „Венецианският търговец" на великия Шекспир.

Но вгледайте се и във вътрешните си недомислици, в като че ли нарочно поставени бариери пред обикновения българин, който иска да живее нормално, като европеец.

...Ако нещата се поставят така и се даде възможност на хората да решават сами съдбите си, може да се каже на онзи читател на MailOnline, че атомен удар срещу Великобритания няма да има.

#Великобритания #българи #румънци #Румъния #Англия #имигранти #българи в чужбина #български имигранти #имиграция #диаспора #емиграция #емигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"