Плевнелиев: България ще насърчава инвестициите в реалната икономика

Плевнелиев: България ще насърчава инвестициите в реалната икономика
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с посланиците на държавите-членки на ЕС, Хърватска и Швейцария, акредитирани у нас. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България ще продължи да създава благоприятни условия за чуждестранните инвеститори и да насърчава инвестициите в реалната икономика, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той се срещна с посланиците на държавите-членки на ЕС, Хърватска и Швейцария, акредитирани у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че консервативната фискална политика запазва доверието на бизнеса в българската икономика и това ще продължи и в бъдеще.

Президентът отбеляза, че прозрачността и приемствеността са ключът към успеха на реформите в държавата.

Той запозна дипломатическите представители с напредъка в осъществяването на реформите в съдебната система, секторите отбрана и сигурност и административната реформа.

Росен Плевнелиев информира дипломатическите представители за подготовката на предстоящото провеждане на референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Президентът отново отбеляза, че формулировката на въпроса, на който ще отговорят българските граждани през януари 2013 г., би трябвало да изисква принципна позиция за развитието на ядрената енергетика, а не да бъде свързан с определен проект.

Според държавния глава, задълбочаването на интеграцията в рамките на ЕС представлява най-ефективната мярка за преодоляване на натрупаните дисбаланси в развитието на ЕС.

Според него е неприемливо също така при общо намаление на размера на средствата по Многогодишната финансова рамка (2014-2020 г.) да бъдат създавани условия, при които да има преразпределение на средства от по-бедните към по-богатите държави.

Президентът Плевнелиев настоя и за осигуряването на достатъчно средства в рамките на Кохезионната политика на ЕС, което ще позволи да не бъдат орязвани средства, предназначени за най-слабо развитите региони на ЕС.

Държавният глава отново потвърди подкрепата на България за решението на Съвета по общи въпроси на ЕС да не определя дата за стартиране на преговорния процес за присъединяването на Македония.

„Ако всички се придържаме към правилата ситуацията може лесно да се реши. Необходима е добра воля от страна на македонските власти и изграждането на договорна база с Македония, относно добросъседските отношения," посочи държавният глава.

Президентът отговори на въпроси на дипломатическите представители, свързани с приемането на новия Изборен кодекс, ролята на гражданското общество и медиите в осигуряването на достъпна информационна среда, определянето на целевите индустрии и приоритетите в икономическото развитие на страната ни, усвояването на европейските фондове.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #ЕС #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино