Меглена Кунева: България допусна грешка с блокирането на Македония за ЕС

Меглена Кунева: България допусна грешка с блокирането на Македония за ЕС
Председателят на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българската държава допусна грешка, като се обяви против определянето на дата за начало на преговори на Македония за членство в ЕС, според председателя на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

„България пропусна изключителна възможност чрез ЕС да защити своята позиция спрямо Македония“, заяви Меглена Кунева в коментар за Novinite.bg и Novinite.com по повод решението на управляващите да се противопоставят на определянето на дата на Македония за начало на преговорите за членство в ЕС.

„Имахме възможност да поставим открито нашите изисквания, да подкрепим даването на дата за начало на преговорите и в техния ход непрекъснато да следим и да искаме изпълнението на очаквания резултат“, допълни първият български еврокомисар и бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС.

Кунева изрази опасения, че с политиката, която управляващите водят, „добре е, че за момента не са вкарали страната в по-сериозен конфликт с Македония“.

Меглена Кунева смята, че България е допуснала грешка, защото спрямо Македония вече е действало „вето“ от страна на Гърция заради споровете около името „Македония“.

„С решението на управляващата партия ГЕРБ абсолютно неприемливото говорене от македонска страна спрямо България няма да намалее, напротив – ще се увеличи“, категорична е Кунева.

„Един външнополитически въпрос беше използван за вътрешнополитически цели. Правителството се опитва да мобилизира вот, търсейки симпатиите на националистически настроените избиратели. Утре обаче никой няма да помни, че правителството на премиера Борисов е „спряло“ членството, всички ще казват „България ни спря“. Това е недалновидна политика. Никой не коментира и какво ще е отношението на македонската страна спрямо българските фирми там, спрямо българските инвестиции там“, заяви още бившият еврокомисар.

„Напълно съгласна съм с президента Желев, който коментира решението на правителството с думите: „Не се прави така“, допълни Кунева.

#Меглена Кунева #България на гражданите #Македония #ЕС #Европейски съюз #преговори за членство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници