България гласува с „въздържал се“ за статута на Палестина в ООН

България гласува с „въздържал се“ за статута на Палестина в ООН
Постоянният представител на България в ООН Стефан Тафров обясни, че България е сред въздържалите се, защото взетото решение за статут на непостоянен член на Палестина не скъсява пътя към мира. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се въздържа при гласуването за статута на държава наблюдател на Палестинската автономия на Общото събрание на ООН вечерта в четвъртък.

„Ще продължим да имаме приятелски отношения с палестинците и с израелците, „заяви постоянният представител на България в ООН посланик Стефан Тафров в интервю за БНР.

Той обясни, че България е сред въздържалите се, защото взетото решение за статут на непостоянен член на Палестина не скъсява пътя към мира.

„Невинаги механичното мнозинство е правилно във всичко и невинаги и малцинството греши във всичко. Няма особена пропаст между гласувалите „За“ и въздържалите си, и дори гласувалите „Против“. Целта се споделя от всички страни – членки на ООН. И въпросът е кой е най-прекият път към нея и доколко тази резолюция скъсява този път или го удължава. Нашият анализ показва, че тази резолюция по-скоро удължава пътя към мира“, коментира Стефан Тафров.

Резолюцията пречи на мирния процес заради позицията на САЩ, призна българският посланик.

Според него решението на Общото събрание на ООН вреди заради настоящото разположение на силите в региона и заради позицията на много важен посредник в мирния процес, какъвто са САЩ.

„Без активната роля на американската дипломация мирът е невъзможен. Това е истината. Промяната в статута няма да помогне на палестинците“, категоричен е Стефан Тафров.

Българският посланик потвърди, че има риск палестинците да внесат обвинения срещу израелските лидери в Международния наказателен съд за военни престъпления, както и възможността САЩ да спрат 500 млн. долара помощи за Палестинската власт като ответна санкция.

По думите на Стефан Тафров, такива са сериозните опасения и на други страни, които са гласували против резолюцията, не само на САЩ.

Той даде за пример въздържалата се Великобритания, която е поискала от президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас изрично да декларира в речта си, че Палестина няма да търси възмездие срещу израелци в Международния наказателен съд, което той не направи.
„Именно поради тази причина Великобритания реши да не подкрепи резолюцията“, подчерта Стефан Тафров.

Липсата на единно гласуване сред европейците отслабва позицията на ЕС по въпросите за Близкия изток, коментира още посланик Тафров.

#Стефан Тафров #ООН #Общо събрание на ООН #Палестина #Палестинска автономия #Махмуд Аббас #президент на Палестинската автономия #САЩ #Великобритания #Международен наказателен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници